2024. április 19., péntek

Dédapáink, ükapáink a Nagy Háborúban

Jelentős visszhangra talált a hír, hogy feldolgozzák Topolya első világháborús történelmét

Száz évvel ezelőtt zajlott az első nagy világégés, amikor – először a történelemben – a gyilkolás, az emberek megölése „ipari méreteket” öltött.

A géppuska, a kézigránát, az aknavető és a gyorstüzelő ágyúnak „köszönhető” mindez, de az első világháború alatt vetették be először a repülőgépet, a harckocsit és a harci gázt is. Talán nincs is olyan vajdasági magyar család, melynek felmenői ne vettek volna részt az első világháborúban. Több vajdasági magyarlakta település első világháborús történelmét felkutatták, kiadványban, könyvben foglalták már össze. Topolyán most készül egy kiadvány, a helytörténészek ezzel kapcsolatos felhívása pedig – minden túlzás nélkül – világszerte visszhangra talált.

Kocsis Antal helytörténész elmondta, hogy a sajtóban megjelent hír nyomán Ausztráliából, Kanadából, Brazíliából és a világ más tájairól is megkeresték telefonon, e-mailben és más módon. Korabeli dokumentumokat, illetve azok másolatait, a hozzájuk kapcsolódó, sok esetben nagyon megható történeteket sikerült már begyűjteni. Egy Kanadában élő nemzettársunk nagyapja az orosz fronton kapott halálos sebet, bajonettel hasba szúrták. Halála előtt azonban még levelet írt a családjának, s egyik topolyai bajtársa később sikeresen kézbesítette. Ennek a vérfoltos levélnek a másolatát is elküldték, de számos, hasonlóan megható történetről is érkezett beszámoló. Kérik a lakosságot, hogy akinek bármiféle dokumentuma, fényképe, egyéb tárgya van, ami az első világháborúból származik, mutassa meg Kocsis Antal helytörténésznek személyesen, vagy jelentheti neki a 024/714-880-as telefonszámon, illetve a yt7mk@stcable.net villámpostacímre is elküldheti. A tárgyakat vissza fogják szolgáltatni. A tervek szerint fényképeket, különféle dokumentumokat, levelezőlapokat, katonai kitüntetéseket, szuronyokat és egyéb ereklyéket is be fognak majd mutatni a könyvben. Kocsis Antal azt is elmondta, hogy a kiadvány készítésének híre sokakra volt érzelmi hatással: van, aki most határozta el, hogy a temetőben ismét megkeresi és rendbe teszi első világháborúban részt vett felmenője sírját.

A könyvben szó lesz többek között olyan bajsaiakról is, akik részt vettek az első világháborúban. Kocsis elmondása szerint azért döntöttek így, mert ezek azok az utolsó pillanatok, amikor még adatokat, dokumentumokat lehet fellelni, ezért határoztak úgy, hogy a Topolya melletti kistelepülés első világháborús története is bekerül a kiadványba.

Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnöke elmondta, hogy Kocsis Antallal, Pastyik Lászlóval, Cservenák Pállal és Nagy Tiborral közösen végzik a munkát. Mintegy 1000 nevet sikerült beazonosítani, olyanokét, akik valamilyen módon részt vettek a háborúban, és akiknek a rövid életrajza is ismert. Cservenák Pál a könyvben összefoglalja az első világháborút megelőző évek eseményeit, hogy hogyan zajlott az élet Topolyán a világégés ideje alatt és utána. Nagy Tibor pedig azokról a híres első világháborús csatákról ír, melyekben topolyai és környékbeli katonák is részt vettek.