2024. április 19., péntek

Történelmünk, legendáink nyomában

Máris nagy a visszhangja a Nagybecskereken minap zárult, egy hétig tartó I. Hazataláló Tábornak, amelyet a Magyar Kormány és mások támogatásával a Boldogasszony Iskolanővérek Közössége szervezett.

A Hazataláló Tábor résztvevői Újvidéken (Stanyó Tóth Gizella felvétele)

A Hazataláló Tábor résztvevői Újvidéken (Stanyó Tóth Gizella felvétele)

Magyarországról Budapestről, Debrecenből, Makóról, Szegedről, Vajdaságból pedig Zomborból, Szabadkáról, Óbecséről, Törökbecséről, Adáról, Péterrévéről, Torontálvásárhelyről, Magyarcsernyéről, Versecről, Káptalanfalváról, Muzsláról, Topolyáról, Temerinből és Nagybecskerekről mintegy 120 középiskolás diák vett részt tanáraikkal együtt a különböző programokban. A diákokat főként régiónk történelme, a hozzá fűződő legendák és a ma is élő hagyományok érdekelték.

A Hazataláló Tábor gazdag programja Nagybecskerek egyházi és világi életének, nevezetességeinek megismerésével kezdődött. Zimonyban megtekintették a Hunyadi-tornyot, a Krisztus Király Katedrálist; Belgrádban többek között elzarándokoltak a Kalemegdánon lévő, Hunyadi János győzelmét megörökítő emlékkőhöz. Felejthetetlen maradt számukra a hajókirándulás a Dunán és a Széchenyi István emlékére nemrégen újra felállított és felavatott márványtábla megkoszorúzása. Főbb programjaik közül kiemeljük a Tarcal-hegységben tett kirándulásukat, a Hopovo kolostor megtekintését. Székvárosunkban tett sétájuk után rendhagyó történelemórán vettek részt a Mária neve templomban. Csúrogon, az ártatlanul 1944–45-ben kivégzett magyar mártírok emlékművénél Teleki Júlia beszélt a megtorlásokról. Ezt követően a diákok megkoszorúzták az emlékművet. Tartalmas programjuk az aracsi Pusztatemplomnál fejeződött be.

A Hazataláló Tábor résztvevői rövid helytörténeti leírásokat is tartalmazó programfüzetet és egy vállkendőt kaptak ajándékba.