2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Groenewegen volt a legerősebb

Hosszan kanyargott a mezőny a nagy szélben (Fotó: Beta/AP)

Hosszan kanyargott a mezőny a nagy szélben (Fotó: Beta/AP)

Érdekes forgatókönyvet hozott a Tour de France 7. szakasza, amely 231 kilométeres távjával az idei megmérettetés leghosszabb napja volt. Az első ránézésre egyszerű etap a közepe táján mégis komoly izgalmakat hozott, hiszen 100 kilométerrel a cél előtt az erős oldalszél két részre szakította a főmezőnyt – nagy hajrások és összetettmenők is hátul ragadtak, de a csoport később összezárt. A hatalmas versengésnek a magányos hazai szökevény, Yoann Offredo látta kárát, akit szokatlanul korán, 90 kilométerrel a cél előtt megfogtak. A mezőny megnyugodása után Laurent Pichon lógott meg, de a második francia elmenése is nyilvánvalóan a tv-megjelenésért volt értékes, győzelmi esélye nem volt.

A chartres-i enyhe emelkedős hajrát végül a tavalyi champs-élysées-i befutót megnyerő holland Dylan Groenewegen bírta legjobban, első idei etapsikerét aratva.

Ma (szombaton) a Dreux és Amiens közti sík etap (181 km) van programon, míg vasárnap az egyik legjobban várt, Arras Citadelle-től Roubaix-ig kanyargó, 156,6 km-es útvonal következik, amely során bő 20 kilométer macskaköves útszakaszt kell teljesíteni.

Végeredmény, Tour de France, 7. szakasz (Fougères–Chartres, 231 km): 1. Dylan Groenewegen 5:43:42 óra, 2. Fernando Gaviria, 3. Peter Sagan, 4. Arnaud Démare, 5. Christophe Laporte a. i. stb. Az összetett állása (még 14 szakasz van hátra): 1. Greg van Avermaet 28:19:25 óra, 2. Geraint Thomas +6 mp, 3. Tejay van Garderen +8 mp, 4. Julian Alaphilippe +9 mp, 5. Philippe Gilbert +15 mp stb.