2024. április 24., szerda
CÍMLAPTÖRTÉNET

Ragyogott a szívük!

Hatalmas show-t produkáltak a szabadkai lányok a Nišben tartott Szerbia Európa ritmusában versenyen

Meznerics Enikő, Maronka Henrietta, Jaksa Nikolett, Zigyárev Alekszandra, Ződi Eleonóra és Maša Čegar különböző szabadkai iskolákból érkeztek, ám egy előzetes válogatásnak köszönhetően együtt képviselték Magyarországot a hétvégén, Nišben, a 12 ezer ember előtt megtartott Szerbia Európa ritmusában elnevezésű rendezvényen. Mohamed Fatima Ragyog a szívem című dalát adta elő a lelkes szabadkai csapat, közülük többen a Tornado táncklubban táncolnak, ezért a színpadi fellépés nem újdonság számukra. Habár az idén nem értek el helyezést, a versenyen hatalmas sikerük volt, jól érezték magukat, és a legjobbak között végeztek. Az élményekről, tapasztalatokról beszélgettünk a lányokkal, Meznerics Enikővel, Maronka Henriettával és Jaksa Nikolettel.

Milyen ez a verseny, és hogyan szereztetek róla tudomást?
Maronka Henrietta: – A Szerbia Európa ritmusában egy gyerekfesztivál, amelyen az egyes városokat képviselő csapatok bemutathatják a tehetségüket a színpadon. Minden város csapata egy európai országot képvisel, és hogy melyik országot képviselhetjük, azt a fesztivál tanácsa dönti el. A nyeremény egy kirándulás az adott országba, a fesztivál pedig a következő évben a nyertes csapat városában kerül megrendezésre. Szavazatokkal lehetett bennünket támogatni, és a szakmai zsűri is osztályozott bennünket.
Jaksa Nikolett:– A szabadkai Széchenyi István Általános Iskola igazgatónője, Weiss Vesna hívta fel a tánctanárunk, Madarász Renáta figyelmét az előzetes meghallgatásra. A szemlén rengetegen megmutattuk a tehetségünket, végül mi kerültünk be a csapatba. Tavaly is részt vettünk a versenyen, akkor heten voltunk, az idén már csak hatan. Januárban volt a meghallgatás, ezt követően egyeztettünk a szülőkkel, majd kezdetét vette az egészen júniusig tartó próbafolyamat.
Mi volt a tétje a versenynek?
J. N: – A kiránduláson kívül megvolt az esély arra, hogy a verseny Szabadkára kerülhet. Tavaly Zomborban versenyeztünk, ahol a niši csapattal holtversenybe kerültünk, de sajnos nem győztünk.
Mennyire izgultatok?
Meznerics Enikő: – Nagyon izgultunk, de mivel már korábban is részt vettünk táncversenyeken, így maga a színpad és a verseny nem volt akkora meglepetés.
M. H.: – A versenyt a televízió is közvetítette, valamint a 12 ezer ember, aki jelen volt a fesztiválon, ez sem kis dolog.
Hogyan zajlottak a próbák? Mi volt nagy kihívás a próbafolyamatban?
J. N: – Hetente egyszer próbáltunk, ettől függetlenül mi is rengeteget gyakoroltunk a tánctanárunkkal. Sokat edzettünk, hogy remek kondícióban legyünk. Táncoltunk, gyakoroltuk a színpadi mozgást, a mozdulatokat, a nevetést, a mimikát, hiszen nagy show-t kellett csinálnunk a színpadon.
M. E: – Március óta próbáltunk, ami igen kimerítő volt.
M. H: – Számunkra is voltak nagy kihívások, ám valószínűleg az énekesnőnknek, Maša Čegarnak volt a legnehezebb. Egy magyar dalt adtunk elő, az énekesnőnk pedig nem beszél magyarul, ezért vele még külön is kellett gyakorolni, hogy megjegyezze a szöveget, és a kiejtése is jó legyen. Számára ez nagy kihívás volt, de ügyesen megküzdött vele.
Mit jelentett számotokra a verseny?
M. H: – Sokat jelentett. Ha megnyertük volna, akkor a következőt Szabadkán rendeznék meg, így mások is láthatták volna, hogy Szabadka szép város.
M. E: – Tavaly Portugáliát képviseltük, az pörgős produkció volt, mint az idei.
M. H.: – Összesen 22 város képviseltette magát, amely szintén nagy szám. Persze ez nemcsak a versenyről szólt, hanem az élményekről, a tapasztalatokról és a barátkozásról is.
– A lányok összességében nagyon jól érezték magukat. Profi volt a szervezés, a legjobbak között végeztünk, és a közönségnek is nagyon tetszett a produkció. Jó tapasztalat ez nekünk is, és nagyon elégedettek vagyunk. A Szerbia Európa ritmusában idei győztese a 150. évét ünneplő Vrnjačka Banja-i csapat, akiknek annyira tetszett a produkciónk, hogy meghívtak bennünket a nyáron sorra kerülő karneválra, amelyet a város évfordulójára rendeznek, ami szintén egy lehetőség a bemutatkozásunkra – tette hozzá Madarász Renáta, tánctanár, aki végigkísérte a lányokat a hosszas próbafolyamaton.