2024. március 28., csütörtök

Zene és gasztronómia

A szabadkai VM4K-ben fellépett a Junior Prima díjas Tárkány Művek

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ hangulatos kerthelyiségében csütörtökön este a Tárkány Művek adott fergeteges koncertet. A Tárkány Művek világzenét játszik, hagyományos népdalokból merít, amelyekhez jazz, reggae, ska, pop és rock elemeket társít. Az együttest Kész Petra (ének), Tárkány-Kovács Bálint (cimbalom), Pázmándi Gergely (szaxofon), Móser Ádám (harmonika), Arday Dániel (nagybőgő) és Szegő Dávid (dob) alkotja. A zenekar régebbi és egészen új dalaiból is előadott, egyebek közt megzenésített verseket is, például Lackfi János és József Attila költeményeit. Az Úgy szeretlek című dalukat a közönséghez címezték, a közönség pedig nagyon szerette a Tárkány Műveket. Voltak, akik hangosan énekeltek, mások önfeledten táncoltak.

Az együttes tíz éve alakult, ezt az időszakot összegezte Tárkány-Kovács Bálint cimbalmos, zeneszerző, a Tárkány Művek vezetője:

– A lemezek megjelenése mérföldkövet jelentenek, eddig négy nagylemezt adtunk ki, de így visszaemlékezve nagy eseménynek számított az is, amikor megjelent az első demónk, az első három dalunkkal. Mindig nagy öröm volt az is, amikor felléphettünk, például nagyon jó volt játszani a Művészetek Palotájában. Sokat jelent számunkra a Junior Prima díj, akárcsak a Jazzy Dalversenyen elnyert legjobb hangszerelésért járó díj is. Néhány évvel ezelőtt átalakult a zenekar, a korábbi énekesnőnk anyai örömök elé nézett, és mások is távoztak, mert ekkortájt némileg megfáradt az együttes. Ezután frissítettünk, belépett a dob mint hangszer, és ez átformálta a hangzást. Időről időre meg kell újulni. A Magyar konyha támad című nagylemezünk tavalyelőtt jelent meg. Mindig is nagyon érdekelt a gasztronómia, gyerekkoromban szakács akartam lenni, szeretek főzni és a mai napig sem adtam fel az ambíciómat, hogy egy napon éttermet nyissak. Az irodalom és a zenevilág is foglalkozik a gasztronómiával, az evés-ivással. A baráti-, szerelmi-, üzleti kapcsolatok építéséhez is hozzátartozik, a közös evészet ezeket előrelendítheti. Sok minden kiderülhet abból, hogy valaki mit és hogyan eszik vagy iszik. Ez az album így, mondhatni, tematikus lett. Most már készül az ötödik lemezünk, amelyet a reményeink szerint még karácsony előtt kiadunk – mondta a lapunknak Tárkány-Kovács Bálint.