2024. április 25., csütörtök

Két év múlva utasforgalom

A cseneji regionális reptéren 1600 méteres leszállópályát terveznek

Az újvidéki önkormányzat és a Color Press Group közös szervezésében pénteken meghívták a Belgrádban akkreditált külföldi diplomaták, az Európai Beruházási Bank, több intézmény és a média képviselőit a cseneji repülőtérre, amely a képviselő-testület legutóbbi ülésén született döntés értelmében 2020-tól megnyílhat az utasforgalom előtt.

Dragoljub Samardžić, a cseneji reptéren székelő Aeroklub Novi Sad elnöke elmondta a Magyar Szónak, nagyon örül annak, hogy sikerült kievickélni azokból a gondokból, amelyekkel hosszú időn át küzdött a klub.

– Látható, mekkora felújítások történtek az elmúlt időszakban a reptéren, többé nem romosak az épületek, most már egy olyan helyet alakítottunk ki, ahova elsősorban a környék gyermekes családjai is eljöhetnek szabadidejükben, sétálhatnak egyet, fotókat készíthetnek a repülők mellett. Működik most már az étterem is, nagyon jó árak vannak, ezen mi nem keresünk, beszerzési áron látjuk vendégül az érdeklődőket. Sokat jelent számunkra az újvidéki önkormányzat támogatása, így sikerült megszervezni ezt a rendezvényt is, láthatják, hogy Újvidék mindig tárt karokkal fogadja őket. Több közvélemény-kutatást is szerveztünk, amelynek során megkérdeztük az újvidéki és környékbeli lakosokat, szükség van-e Újvidéken repülőtérre. Természetesen a polgárok nagy többsége szerint jó lenne egy reptér, és ez nem is csoda, hiszen a tartományi székváros gyakorlatilag összeolvadt a peremvárosi településekkel, és így félmilliós várossá nőtte ki magát. Szerencsénkre, az újvidéki önkormányzat felismerte a cseneji reptér potenciálját, és pozitív válaszokat kaptunk a kezdeményezésünkre. Rendkívül fontos, hogy pár héttel ezelőtt döntés született a városi képviselő-testületi ülésen a cseneji reptérrel kapcsolatban, és még fontosabb, hogy pontos határidőket is kijelöltek, ami azt jelenti, nincs többé visszaút. Ezek szerint Újvidék 2020-tól kaphat olyan repteret, amely megnyílik az utasforgalom előtt, habár én  abban reménykedem, hogy ez egy kissé korábban is megtörténhet. A reptér modernizálási projektjének a kidolgozására négy hónapot irányoztak elő, szerintem ezt gyorsabban is el lehet készíteni. De nem ígérgetünk, nem kapkodjuk el a dolgokat. Az Aeroklubbal már megtettük az első lépéseket, a vámhivatal és a határrendőrség helyiségei már majdnem teljesen készek, ezek az első lépések egy komoly, regionális, nemzetközi repülőtér kialakítása felé. Nem lesz túl nagy a felújított cseneji reptér, 1550–1600 méteres lesz a leszállópálya, szerencsénk, hogy ez már az állam tulajdonában van, kb. 60 hektárnyi földről beszélünk a reptér körül. Nagyobb jellegű építkezéseknél nagyjából az ingatlan megvásárlása jelenti legnagyobb gondot, de nálunk nincs ilyen jellegű probléma, ezért mondtam, hogy határidő előtt is elkészülhetünk a modernizálással. Ezekhez a munkálatokhoz nagyjából 6 millió euróra lenne szükség, ez nem jelenthet gondot sem a városnak sem a tartománynak. Az volt a legfontosabb, hogy összefogjunk, és eldöntsük: szükség van a reptérre. És ez végre sikerült – magyarázta Samardžić.

Gordan Bakota, Horvátország belgrádi nagykövete elmondta lapunknak, hogy Csenej térsége közel van Horvátországhoz, folyamatban van a határon túli együttműködések kialakítása.

– Nagy lehetőség rejlik az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program projektjeiben, ezért szerbiai kollégáimmal arról tárgyalunk majd, hogyan lehet fejleszteni a kétoldalú, határon átívelő együttműködést. Ami a Cseneji repülőtér idegenforgalmi vonzatát illeti, óriási jelentősége van a reptérnek. Ha megnézik például az eszéki repülőteret, akkor láthatják, hogy az utóbbi időben megsokszorozódott a forgalma. Horvátország igen népszerű idegenforgalmi célpont, jelenleg nagy az érdeklődés Szlavónia iránt, és csak most kezdik felfedezni. Itt, Vajdaságban is olyan idegenforgalmi potenciálok rejlenek, amelyek nagyon vonzóak lehetnek a turisták számára. A légi forgalom ebből a szempontból óriási jelentőséggel bír, azok a vendégek, akik például eljönnek Szlavóniába és leszállnak Eszéken, azután eljöhetnének Vajdaságba is, és itt, Csenejen landolhatnának. Tapasztalatom szerint, ha turisták érkeznek mondjuk Japánból, ők szeretnék az ország több részét is meglátogatni, ezért egy regionális reptér fontos szerepet játszhat. A regionális reptér továbbá kulcsfontosságú lehet a természeti katasztrófák esetében is, mert az árvizek, tüzek, földrengések esetén sokkal gyorsabban érkezhet a segítség légi úton például Horvátországból – mondta Gordan Bakota.

Nagybábi Ferenc, az Aeroklub igazgatóbizottságának tagja elmondta a Magyar Szónak, hogy a vám- és a határrendőrség objektumainak megépítése már majdnem befejeződött, azoknak, akik itt szeretnének leszállni, 24 órával előbb be kell majd jelentkezniük, hogy megkapják a szükséges engedélyeket.

– A vám- és a határrendőrség helyiségei mellett további objektumot építenek, ez lesz az utasok számára szolgáló váróterem, ez előtt pedig platformot építenek a repülőgépek számára. Ha ez mind elkészül, akkor 2020-tól a turistairodák charterjáratot szervezhetnek innen 30–40 utassal, ezek a repülőgépek 2000 kilométeres körzetbe akárhova eljuthatnak. Az ilyen jellegű reptereket szeretik az üzletemberek is, mert gyorsan eljuthatnak akárhova a régióban, aznap még vissza is térhetnek, a kis léglökéses buisness repülőgépeknek is tökéletesen megfelelnek a regionális repterek. A munkálatokból még hátramaradt a vám- és a határrendőrség helyiségeinek a befejezése, az irányítótorony kibővítéséhez európai forrásokból remélünk segítséget, szükségünk lesz újabb csarnokra is, mert ha megindul az utasforgalom, akkor a repülőgépek karbantartásáról is gondoskodni kell. Emellett a reptéri benzinkutat is át kell helyezni, mert túl közel áll a repülőkhöz, ehhez a Gazprom vállalat nyújt segítséget – mondta Nagybábi.

A rendezvényen a vendégek egy előadást hallhattak a cseneji repülőtér múltjáról, jelenéről, és azokról a tervekről, amelyek szerint utasszállító légi kikötőt alakítanak ki itt 2020-ig. A meghívottak láthatták az Aeroklub Novi Sad siklóernyőseit, majd a belgrádi pilótaiskola helikopterével rövid városnézést szerveztek az érdekeltek számára. A vendégek ezután meglátogatták a Strand-fest elnevezésű rendezvényt, majd az Exit fesztivál megnyitójára mentek. A rendezvénysorozatnak az volt a célja, hogy Újvidék bemutassa a cseneji repülőtér idegenforgalmi és gazdasági potenciálját, a vendégeknek pedig érdekességként bemutatták a városban zajló rendezvényeket, amelyek remélhetőleg vonzóan hatnak a jövőbeli befektetőkre is.

Nyitókép: A cseneji Aeroklubot a múlt század elején alapította meg Dunđerski Gedeon és az újvidéki városi tanács. A sportszervezet 1923 óta működik, pilóták, ejtőernyősök képzésével foglakozik (Dávid