2024. április 26., péntek
FELSŐHEGYI SAKK-KLUB

Három sikeres év

Három évvel ezelőtt néhány felsőhegyi – némi zentai közreműködéssel – mert nagyot álmodni, s 24 taggal sakk-klubot alapítottak, azóta pedig mind nagyobb sikerrel szerepelnek a sakktornákon. A klub megalapításának az ötletét valójában Kubát János, lapunk egykori főszerkesztője vetette föl Bartha Áron zentai történelemtanárnak, a klub jelenlegi elnökének, hogy a sakk-klub megalapításával is tegyék változatosabbá a Zenta községhez tartozó település életét.

Kezdetben a felsőhegyiek kissé bizalmatlanok voltak a kezdeményezés iránt. Akadtak, akik megkérdőjelezték, hogy meg tudják alapítani a klubot. Igaz, többszöri kísérlet után, de sikerült. Meg kellett nyugtatni a kételkedőket, hogy nem gittegyletet, hanem komoly, Belgrádban is bejegyzett klubot szeretnének létrehozni – mesélte Áron. Az első év ugyan adminisztratív hercehurcákról szólt, a következő évtől viszont már a szabadkai községközi ligában versenyeztek.

Ez a három év a klub elnöke szerint a fokozatos fejlődésről szólt, amelynek során a Zentai Sportszövetség tagjaként és az önkormányzat támogatásával be tudták szerezni a játékhoz szükséges felszerelést, idén augusztus 15-én pedig az első nemzetközi sakkversenyüket is megrendezik.

A felsőhegyi klubnak túlnyomórészt fiatalok a tagjai, így az utánpótlással nincs gondjuk. Áron szerint emiatt a ligában lévő többi csapat kicsit irigykedik is rájuk. Az idősek köréből mindössze négyen tagjai a klubnak.

A sakkozóknak korrekt viszonyt sikerült kialakítaniuk a zentai sakk-klubbal. Kezdetben sakktáblákat is kaptak tőlük, s egymás versenyein is részt vesznek.

A klub fiatal játékosai rendkívül jól szerepelnek a Jó Pajtás versenyein, s rendre az élmezőnyben vannak a felsőhegyi iskola felsősei, csapatversenyben pedig az idei, Palicson megrendezett Funchesstic bajnokságot is megnyerték, tavaly a Sakktivity versenyen aratták le a babérokat. A hatodikos Fajka Zsóka az egyik minisztérium által szervezett sakkversenyen a köztársasági megmérettetésre is eljutott. Áron szerint a szabadkai községközi ligában szereplő csapat is szép fejlődést ért el, így tavalyelőtt a ligában szereplő 10 csapat közül a hetedik helyezést érték el, az idén már új játékosokkal felfrissülve vezetik a ligát.

Áron felfedezettjei közül Juhász Bencét kell kiemelni, aki mesterjelöltként 2168 Élő-pontszámmal rendelkezik. Reális esélye van a FIDE-mesteri cím megszerzésére – emelte ki beszélgetőtársunk, aki szerint a többi felsőhegyi gyerek első és másodkategóriás játékosnak számít, s helyt tudnak állni a szabadkai ligában.

A klub versenyzői az augusztusi felsőhegyi rapidverseny mellett legközelebb a holnap kezdődő Zentai csata emlékversenyen, augusztus első hétvégéjén az oromparti nemzetközi bajnokságon vesznek részt, ezután pedig a községközi liga folytatásában kell helytállniuk.

A klub tagjai jelenleg a mezőgazdasági szövetkezettől bérelnek egy termet a régi malom épületében. Ezenkívül a klub most már saját felszereléssel is rendelkezik – nyilatkozta Bartha Áron.