2024. április 24., szerda

Félmilliárd a Promenád parkosítására

A városi Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal versenypályázatot írt ki az épülő Promenád bevásárlóközpont előtti terület rendezésére és parkosítására

A hatalmas bevásárlóközpont előtti, a Lázár cár és a Szabadság sugárút kereszteződésénél lévő területre parkot és sportpályákat terveznek.

A bevásárlóközpont építésének munkálatai a tervek szerint haladnak, ezért az önkormányzat kiírhatta a versenypályázatot az objektum körüli telek rendezésére. A munkálatok első szakaszára a város 256 millió dinárt irányozott elő, a második fázisra pedig további 230 millió dinárt. Az a vállalat nyeri el a kivitelezés jogát, amely teljesíti az összes előírt feltételt, és a legkedvezőbb árajánlatot teszi.

A nyertes vállalat november 1-jéig köteles befejezni a Promenád előtti terület rendezését a projektummal összhangban, így a Nepi-Rockcastle vállalat által épített Promenád minden valószínűséggel az év végén megnyílhat, ahogyan azt előzőleg már bejelentették – írja a 021.rs hírportál.

A szóban forgó terület a Promenád körüli parcellákat, azaz a Lázár cár és a Szabadság sugárút kereszteződésénél elhelyezkedő térséget öleli fel, a Karađorđe stadiontól délre.

– A parkosított részt két szakaszban építik majd meg, az első fázisban a Szabadság sugárút felé kialakítják a szórakoztató tartalmú területeket: sportpályákat, játszótereket és a kávézók külső teraszait. A Promenád építkezési projektuma szerint a bevásárlóközpont előtti területet a környezettel összhangban rendezik, kihasználva a városi övezet és a bevásárlóközpont adottságait – áll a projektumtervezet szövegében.

A parkban járdákat, utakat, tűzvédelmi csomópontokat építenek, de ezenkívül szökőkutakat is létrehoznak, padokat is elhelyeznek.

Az önkormányzat ígérete szerint ez lesz Újvidék talán legszebb és legrendezettebb része.

– Az önkormányzat 570 millió dinárt fordít a parkosított részekre, a nyílttéri társalgók kialakítására, a park útfelületeinek a befejezésére, illetve a közmegvilágítás elhelyezésére. Szerintem – és erről majd mindenki meggyőződhet miután befejeződnek a munkálatok – ez lesz Újvidék legrendezettebb és legszebb része – mondta Miloš Vučević polgármester.

Emlékeztetőül: a Promenád négyszintes lesz, összesen 150 000 négyzetméteren terül el. A bevásárlóközpont várhatóan 1500 új munkahelyet teremt majd a városban, ugyanennyi parkolóhelyet alakítanak ki.