2024. március 29., péntek

Minden nyáron MIT

Topolya község polgármestere a MIT táborba látogatott – A bácskossuthfalvi táborban az elmúlt 26 év alatt 10 ezer gyermek fordult meg

Tegnap délután Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnökének társaságában ellátogatott a bácskossuthfalvi MIT táborba. A Szabadidő Szervezők és a helyi Ady Endre Művelődési Központ szervezésében zajló tábor nagy múltra tekint vissza, és maradéktalanul élvezi az önkormányzat, valamint a bácskossuthfalvi helyi közösség támogatását – nyilatkozta a médiának Kislinder Gábor.

A polgármester a tábor vezetőségével tárgyal (Lakatos János felvétele)

A polgármester a tábor vezetőségével tárgyal (Lakatos János felvétele)

– A táborban 270 gyermek van és 70 szervező, ami azt jelenti, hogy több mint 300 ember foglalkozik valamilyen szinten egymással. Ez tanúbizonyság arra, hogy ezt a rendezvényt támogatni és folytatni kell. Nem sok táborról mondható el, hogy olyan sikeres, hogy már 26 éve folyamatosan megszervezik. Kevés tábort szerveznek akkora odaadással, mint ezt. A gyerekek szabadon választott foglalkozásokon vesznek részt, van kézimunka, sport, önismeret, zene, nyelv, makettezés, és még sorolhatnám. Ebbe a táborba 8–17 éves gyerekeket várnak, és két korosztályos csoportban dolgoznak velük. Úgy hiszem, hogy megtalálták, mi jó a kicsiknek, mi jó a nagyoknak, így valószínűleg minden résztvevő elégedett. Az a tény, hogy a szülők nyaranta elengednek ide 270 gyermeket, arról beszél, hogy ez a tábor jól működik – mondta el a polgármester, majd arról is szólt, hogy az önkormányzat a bácskossuthfalvi tábort maximálisan támogatja. Az önkormányzat és a helyi közösség támogatásával meg lehet úgy szervezni, hogy működőképes legyen. Kislinder szerint az is nagyon fontos, hogy a táborban különböző településekről érkeznek gyerekek, itt pedig ismerkednek, barátkoznak egymással, és közösséggé kovácsolódnak. Ezekre a rendezvényekre szükség van, hogy a gyerekek megismerjék egymást, és hogy hasznosan töltsék a nyarat – fogalmazott a polgármester. Épp ezért az önkormányzat igyekszik minden tábort támogatni, ami a község területén szerveződik. A támogatás mértéke természetesen függ attól, hogy mennyire tömeges és szakmai szempontból mennyire számít jónak – fogalmazott.

A bácskossuthfalvi MIT táboroknak ez ideig több mint 10 ezer résztvevője volt és kb. 1200 szervezője – számolt be a médiának Besnyi Szabolcs, a tábor vezetője.

– Gyakorlatilag ez ideig dupla annyian fordultak meg a táborban, mint amennyien jelenleg Bácskossuthfalván élnek. Az is nagyon fontos, hogy az elmúlt 26 év alatt több mint 70 tábort szerveztünk. Ezek többnyire nagy létszámú táborok voltak, akárcsak a jelenlegi, amikor 270 gyermek van itt. Ez akkora múlt és annyi résztvevő, hogy szerintem meghatározza a vajdasági magyarság egy szegmensét. Itt olyan értékeket adunk át fiataloknak és gyerekeknek, amiket máshol nem kapnak meg. Nagyon sok játék és szabadidős tevékenység van a táborban, de emögött sokkal több bújik meg. Legtöbbet talán a játékból lehet tanulni, s erre nagyon nagy hangsúlyt fektetünk – mondta el Besnyi.

A táborokban nagyon sokféle altábor van, pl. játék, makett, fitnesz, önismereti, íjász, hiphop stb. Ezekben a legjobb hazai és magyarországi képzők tanítják a gyerekeket – fogalmazott a táborvezető. De nemcsak a színvonalas képzések vonzzák ide a gyerekeket, hanem a közösség is, ami itt minden nyáron összejön. Ezt bizonyítja az is, hogy a résztvevők között 80 százalék a visszatérők aránya – hangoztatta Besnyi.