2024. március 29., péntek

Körúton

A média képviselőinek szervezett körúton pénteken Predrag Radivojević, az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatója és Vukoslav Vukoslavović, a Voj-put Rt. műszaki igazgatója megmutatták a 2018-ban elkészült legfontosabb közlekedési infrastrukturális beruházásokat a városban. A munkálatok kivitelezője minden esetben a Voj-put Rt. volt.

Az Anka Butorac utca aszfaltozásának értéke 45,5 millió dinár (Fotó: Paszterkó Erika)

Az Anka Butorac utca aszfaltozásának értéke 45,5 millió dinár (Fotó: Paszterkó Erika)

A körút során megtekintettük a makkhetesi helyi közösségben lévő Anka Butorac utca, a Palics partján lévő Folyami és Ausztráliai utcák útburkolatainak a felújítását, a Szegedi úton lévő első kaszárnya előtti új útburkolattal ellátott kiszélesített kerékpárutat, a kertvárosban lévő Petrinje utca új útburkolatát, és a nagybani piac előtt húzódó Mirko Bogović utcát.

– A makkhetesi helyi közösséghez tartozó Anka Butorac utcát közel 1,5 kilométer hosszúságban és 5 méter szélességben aszfaltoztuk ki. A munkálatok értéke közel 45,5 millió dinárt tett ki, ezt az összeget a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság biztosította. Az említett utca összeköti az útbesorolás értelmében elsőrangú fontosságú két utcát, a Jovan Mikićet a Majsai úttal, emiatt került sor az útfelújításra – mondta Predrag Radivojević.

Predrag Radivojević és Vukoslav Vukoslavović útpróbája a Palics- parton (Fotó: Paszterkó Erika)

Predrag Radivojević és Vukoslav Vukoslavović útpróbája a Palics- parton (Fotó: Paszterkó Erika)

Palics számos turisztikai és sportrendezvény színhelye, ezért került sor a Palics turisztikai részében, közvetlenül a tó mellett lévő Folyami és az Ausztráliai utcák kiaszfaltozására. Mint azt az igazgató elmondta, a két palicsi utcát összesen nyolcszáz méter hosszúságban, mindkét utcát három méter szélességben aszfaltozták ki. Ezeknél a munkálatoknál a pénzt a város biztosította. A Folyami utca munkálatainak értéke közel 1,9 millió dinár, az Ausztráliai utcáé pedig majdnem egymillió dinár volt.

– E két utca felújítása is igazolja Bogdan Laban polgármester elhivatottságát Palics mint turisztikai központ iránt. Mint azt a polgármester mondta, törekszünk tettekkel bizonyítani. Őszre várható a KfW bank által támogatott projektum, a víz- és szennyvízhálózat kiépítése – mondta a közvállalat igazgatója.

A Voj-put Rt. műszaki igazgatója, Vukoslav Vukoslavović újságíróknak elmondta, hogy az említett, a tó mellett húzódó palicsi utcák négy centiméter vastagságú burkolattal vannak bevonva, és mindössze három nap alatt készültek el a munkálatokkal.

A Szegedi úton egy kilométer hosszan felújították a kerékpárutat  (Fotó: Paszterkó Erika)

A Szegedi úton egy kilométer hosszan felújították a kerékpárutat (Fotó: Paszterkó Erika)

Körutunk során megtekintettük a Szegedi úton lévő első kaszárnya előtti egy kilométer hosszan és két méter szélességben felújított kerékpárutat is. A kerékpárút felújítása 5 millió dinárba került, és teljes mértékben a város pénzelte a Szabadka és Palics között a legforgalmasabb kerékpárút legrosszabb állapotban lévő egy kilométeres szakaszát. Predrag Radivojević elmondta, hogy a jövőben is folytatják a kerékpárutak felújítását Szabadka és Palics között, és a város más részeiben egyaránt. Az igazgató kihangsúlyozta, hogy Szabadka talán az egyetlen város Szerbiában, ahol a közlekedésbiztonsági előírásokkal összhangban piros színnel jelölték ki a kerékpárosok részére az átjárókat, ezáltal fokozva azok biztonságát.

A Kertvárosban lévő Petrinje utca felújítását májusban fejezték be. A munkálatokhoz a pénzeszközöket 8 millió dinár értékben a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság biztosította.

A kiszélesített Petrinje utca (Fotó: Paszterkó Erika)

A kiszélesített Petrinje utca (Fotó: Paszterkó Erika)

– A Petrinje utcában az úttest rendkívül rossz állapotban volt, az utca szélessége mindössze négy, sőt helyenként csak három métert tett ki, emiatt nem volt biztonságos a kétirányú közlekedés lebonyolítására. A munkálatok által az utcát kiszélesítettük öt méterre, ezáltal növelve az itt közlekedők biztonságát – emelte ki Radivojević.

A Mirko Bogović utca felújítására a város 3,5 millió dinárt költött el (Fotó: Paszterkó Erika)

A Mirko Bogović utca felújítására a város 3,5 millió dinárt költött el (Fotó: Paszterkó Erika)

Körutunk utolsó állomása a Központ III helyi közösségben lévő, a Nagybani piac előtt húzódó Mirko Bogović utca volt. A Matija Gubec és a Radić fivérek utca közötti részen 5 méter szélességben új aszfaltréteggel borították a Mirko Bogović utcának ezt a 350 méteres szakaszát. A munkálatokat közel 3,5 millió értékben a város finanszírozta.

Az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatója elmondta, hogy az idei évben 15 utcát újítottak fel.

Sajtótájékoztató a kerékpárúton (Fotó: Paszterkó Erika)

Sajtótájékoztató a kerékpárúton (Fotó: Paszterkó Erika)

– Vállalatunk kihasznál minden lehetőséget. Kiváló kapcsolataink vannak a tartományi és köztársasági kormánnyal, valamint az Építésügyi Minisztériummal is, ennek köszönhetően jelentős támogatásban részesültünk. A tartományi költségvetésből az idén 100 millió dinár támogatást kaptunk – mondta Predrag Radivojević.