2024. április 25., csütörtök

Lesz-e elég kenyérgabonánk?

A termés nem nagy, a minőség igen rossz – Borsos Csaba vállalkozó és integrátor összegezi az aratási tapasztalatokat

A nyersanyagátvételtől a feldolgozásig mindent lebonyolít Borsos Csaba adorjáni vállalkozó, aki nemcsak a Kontakt cég, hanem a Valkaisoron lévő malom tulajdonosa is.

Borsos Csaba (Gergely József felvétele)

Borsos Csaba (Gergely József felvétele)

Így joggal mondhatni, a legilletékesebbtől kérdezhettük, lesz-e elég kenyérgabonánk. A Prosperitati Alapítvány integrátori szerepkörében széles gazdálkodói körrel együttműködve szerződéses alapon vásárolja föl a termést, versenyképes napi piaci áron. Egész Vajdaság területén kötöttek szerződéseket a földművesekkel, és hogy azok elégedettek-e, arra is Borsos Csabától vártunk választ.

– Az aratás lassan egy hónapja tart, és még mindig nem fejeződött be az időjárás viszontagságai miatt. Volt olyan nap, hogy csak pár órán át dolgozhattunk, vagy egyáltalán nem lehetett hozzáfogni a munkához. Mondhatom, hogy igazi aratásra való időt csak mutatóba láthattunk az idén, és ez meglátszik a minőségen is, a csapadék „jól kimosta a búza hektolitersúlyát”. A hozamok éppen emiatt a vártnál jóval alacsonyabbak lettek, sajnos. Van olyan búza is, amely még takarmánynak sem való, ugyanis aki nem permetezte meg gombásodás ellen, abban a fuzárium igencsak nagy kárt tett, olyannyira, hogy még takarmánynak sem alkalmas. A zentai mezőgazdasági állomás által kiadott átlag az idén 4,9 tonna hektáronként, ami jóval az előző évi átlag alatt marad. Viszont sokkal nagyobb terület volt az idén bevetve búzával, mint tavaly, így lesz elég búzánk. A teljes mennyiségnek mintegy negyven százaléka takarmánybúza minőségben van átvéve. Ront a helyzeten, hogy minőségjavító búza idén a sok csapadék miatt nem termett.

A Kontakt cég integrátori szerepkört tölt be. Hány termelővel kötöttek szerződést terményfelvásárlásra?

– Ötszáz termelővel kellett integrátori szerződést kötnünk, mi ezt a számot meg is haladtuk. Egész Vajdaság területéről: Bánátban hat átvevőhelyünk van, Bácskában öt, Szerémségben pedig kettő.

Benne foglaltatott a szerződésben, hogy amennyiben máshol jobb árat kínálnak, a termelő ott is átadhatja a learatott szemeket.

A tárolókba került kenyérgabona mintegy negyven százaléka takarmánybúza (Gergely József felvétele)

A tárolókba került kenyérgabona mintegy negyven százaléka takarmánybúza (Gergely József felvétele)

– Természetesen mi sem dolgozhatunk veszteségesen, és szem előtt tartjuk a gazdák érdekeit is, de erre nem volt példa, ugyanis aki velünk szerződött, az nálunk is adta át a terményt, mert a napi legmagasabb piaci árat igyekeztünk kifizetni.

Gabonatárolók mellett malomtulajdonos is. A Valkaisoron lévő malmokban milyen ütemben halad a munka?

– Folyamatosan dolgozzuk föl a búzát, egész éven keresztül üzemel a malom napi ötventonnás őrléssel. Amely nyersanyag takarmánybúza minőségű, értékesítjük, amely malmi minőségű, azt tároljuk, és ebből fogunk egész évben őrölni.

Mit vásárolnak föl a búzán kívül?

– Az olajrepce, valamint az árpa felvásárlása már megtörtént, az utóbbi 17, illetve 17,30 dináros áron lett kifizetve, míg az olajrepcéért 37 dinárt fizettünk, a búza pedig 16 és 16,30 között mozog. A kifizetési idő két hét mindegyik esetében.

Elégedettek-e a gazdák?

– A gazdák sajnos szegények, és a szegénységi bizonyítványunk az, hogy nagyon kevesen tették be raktározásra a terményt, mindenki inkább a mellett döntött, hogy felveszi a gabonáért járó kis pénzt.