2024. március 28., csütörtök

Anderson maratoni meccs után jutott döntőbe

A nyolcadik helyen kiemelt dél-afrikai Kevin Anderson 6 óra 36 perces maratoni csatában, öt játszmában legyőzte az amerikai John Isnert és elsőként jutott be a wimbledoni teniszbajnokság férfi versenyének fináléjába.

Kevin Anderson (Fotó: Beta/AP)

Kevin Anderson (Fotó: Beta/AP)

Az első két játszma rövidítésben dőlt el, mindketten biztosan hozták a szervajátékukat, bréklabda is alig akadt. Az első brékre a  harmadik játszma közepén került sor, akkor Anderson 5:3-ra ellépett, ám Isner az első adandó alkalommal visszabrékelt, így jöhetett az újabb rövidítés, amelyben 11-9-re Isner volt jobb, és jutott 2-1-es szettelőnyhöz. A negyedik szett végén a Roger Federert szerdán kiejtő Anderson tudta elvenni riválisa adogatását, és következett a záró, ötödik játszma. Ebben hosszú ideig mindketten szinte mindig simán hozták az adogatásukat, ám az idő előrehaladtával Isner többször is 0-30-ról jött vissza. Aztán 24:24-nél Anderson előbb egy szép röptével, majd egy bravúrponttal "helyzetbe" került: egyik ütésénél hanyatt esett, majd amikor felállt, nem jobb, hanem bal kezében fogva az ütőt visszaadta Isner próbálkozását. A tavalyi US Openen finalista Anderson megnyerte a játékot, majd a továbbjutásért adogatott, és végül lezárta a maratoni ütközetet.

"Nagyon nehéz mérkőzés volt, de valakinek végül nyernie kellett" - fogalmazott Anderson, aki nyilatkozatában méltatta Isnert.

Ez volt minden idők negyedik leghosszabb teniszmérkőzése, és a második leghosszabb csata GS-csata. A rekorder Isner és a francia Nicolas Mahut 2010-es wimbledoni első fordulós összecsapása, amely 11 óra 5 percig tartott, és a záró szett 70:68-as Isner-sikerrel zárult.

    Eredmény, férfiak, elődöntő:
    ---------------------------
Anderson (dél-afrikai, 8.)-Isner (amerikai, 9.)  7:6 (8-6), 6:7 (5-7), 6:7 (9-11), 6:4, 26:24