2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Martiné a bretagne-i fal

Hazai versenyzők domináltak a Tour 6. szakaszának szökésében, az ötfős élbolyból négy francia is elöl tekert a nap nagy részében (Gaudin, Grellier, Turgis, Pichon, illetve az új-zélandi Smith).

A négy kategorizált hegyen áthaladó terepet a célváros, Mûr-de-Bretagne legendás emelkedője, a bretagne-i fal (innen a neve), egy 2 kilométeres, 7 százalékos meredekségű útszakasz határozta meg, amelyen kétszer is áthaladt a mezőny – másodszor a hegy tetején volt a cél.

A befutót végül a remek ír hegyimenő Dan Martin bírta a legjobban, aki több mint egy kilométerrel a cél előtt támadott, és végig megőrizte előnyét.

Tom Dumoulin, az egyik nagy összetettesélyes defektet kapott 6 kilométerrel a befutó előtt, és a balszerencse miatt közel egyperces hátrányt szedett össze. Igaz, mások is begyűjtöttek kisebb lemaradásokat.

Ma a Fougères és Chartres közti, 231 kilométeres sík etap vár a versenyzőkre, ez lesz az idei Tour leghosszabb szakasza.

Végeredmény, Tour de France, 6. szakasz (Brest–Mûr-de-Bretagne, 181 km): 1. Daniel Martin 4:13:43 óra, 2. Pierre Latour +1 mp, 3. Alejandro Valverde +3 mp, 4. Julian Alaphilippe, 5. Rafał Majka a. i. stb. Az összetett állása (még 15 szakasz van hátra): 1. Greg van Avermaet 22:35:46 óra, 2. Geraint Thomas +3 mp, 3. Tejay van Garderen +5 mp, 4. Julian Aalaphilippe +6 mp, 5. Philippe Gilbert +12 mp stb.