2024. április 19., péntek

„A drámairodalom csúcsa”

Izudin Bajrović szarajevói színművészt Lear királyként láthatták az újvidékiek

Az ötödik Novi tvrđava teatar fesztiválon Diego de Brea rendezésében Shakespeare Lear király című drámáját a szarajevói Népszínház társulata előadásában láthattuk. Az esős időjárás miatt nem Čortanovcin, a szabadtéri színpadon, hanem az Újvidéki Színházban tudták megtartani az előadást. A közönséget lenyűgözte Izudin Bajrović Lear király alakjának grandiózus megformálása.
A vastaps után a színművészt arról kérdeztük, ő mit adott ennek a szerepnek, és ő mit kapott e szerep által.
– Mit nyújthat Shakespeare, a legtökéletesebb mester, minden idők legnagyobb drámaírója a színésznek? A Lear király valószínűleg a drámairodalom csúcsa – mondta a híres színművész. – Igazán sajnálom, hogy az előadást az eső miatt nem mutathattuk be Čortanovcin. Gyönyörű lett volna a Stanković-villa szabadtéri színpadán. Az esőben is szívesen játszottam volna ott, de nem ázhatott meg a közönség. Sajnálom, hogy noha második alkalommal veszek részt ezen a fesztiválon, még nem sikerült a gyönyörű Stanković-villa szabadtéri színpadán fellépnem.
Elmondta, habár több mint száz bemutató van mögötte, számára a Lear király szerepének megformálása egyike volt a legnehezebb munkafolyamatnak.
– Egy bizonyos ponton megkérdeztem magamtól: van-e értelme e szerep után bármi mást, újat játszani? Létezik-e nagyobb kihívás a színész számára, mint Lear király? Természetesen élni kell, tovább dolgozni. E szerep a belső folyamat miatt elérhetetlen csúcspont marad számomra. Olyan szerep, amely megformálása közben megsemmisülhet az embert. Rájöttem, Shakespeare nem a hősök karakterével foglalkozik, hanem az ember természetével. Az ember természetének tökéletes ismerőjeként tudja, hogy az emberi természet soha nem változik meg, az emberrel vele született. Shakespeare ezt tökéletesen felismeri, és színházi karakterekké formálja, amelyek grandiózusak. Azt mutatják, milyen erőteljes az emberi természet, és hogy az ember nem tud a saját természete és általában a természet, illetve annak elemei, a föld, a víz ellen működni. Amikor ezt felfedeztem, mintha kinyitottam volna e dráma ajtaját, és megértettem azon belül Lear király alakját – mondta Izudin Bajrović.