2024. április 19., péntek

Algéria leállította a migránsok erőszakos kitoloncolását

Algéria felhagyott azzal a gyakorlatával, hogy erőszakkal kitoloncolja a szaharai határán át azokat a migránsokat, akik illegálisan léptek be az országba ezen a határszakaszon, az ügyben két magas rangú biztonsági tisztviselőt elbocsátottak - jelentette pénteken az AP amerikai hírügynökség.

Korábban az AP azt jelentette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adataira alapozva, hogy Algéria az utóbbi 14 hónapban több mint 13 ezer kiutasított bevándorlót - köztük várandós nőket és gyerekeket - hagyott magára a Szaharában ivóvíz és élelem nélkül. A hír megjelenése óta megszűnt a kitoloncolás az Algériával szomszédos Nigerbe és Maliba, és ezt a tényt az AP saját beszámolója eredményének is tulajdonítja.
A hírügynökség azt írta, hogy a tűző napon menetelő emberek többsége Nigerbe tart, olykor fegyverrel fenyegetve kényszerítik őket arra, hogy útra keljenek. A szerencsésebbeknek sikerül keresztülvergődniük azon a 15 kilométeres "senki földjén", amelynek végén elérik Asszamaka határfalut. Többen napokig bolyonganak a forróságban, mire egy ENSZ-mentőcsapat rájuk talál és segít rajtuk, sokan viszont odavesznek. Az AP által megkérdezett túlélők elmondása szerint sok ember egyszerűen nyomtalanul eltűnik a Szaharában.
A jelentés megjelenése előtt hetente toloncoltak vissza embereket a sivatagba, sokszor a halálba.
A túlélők beszámolói szerint az algériai hatóságok rendszerint több száz kiutasított bevándorlót gyűjtnek be egyszerre, teherautókra vagy buszokba zsúfolják őket, majd kirakják őket a Szaharában pénz és telefon nélkül, és megmutatják nekik, merre kell indulni a nigeri határ felé.
Az AP birtokában vannak videofelvételek is, amelyeken látható az algériai hatóságok eljárása.
Algéria nem reagált az AP jelentésére. Korábban elutasították a jogsértésekre vonatkozó bírálatokat, és azt állították, hogy a vádak egy rosszindulatú kampány részei, amellyel a környező országokat akarják feldühíteni.
Az algériai hatóságok egyre többször utasítottak ki az országból tömegesen bevándorlókat azóta, hogy az Európai Unió tavaly októberben fokozta az észak-afrikai országokra gyakorolt nyomást az Európa felé igyekvő migránsok feltartóztatása érdekében.
Az EU egyik szóvivője elismerte, hogy tudnak az algériai gyakorlatról, de nézete szerint szuverén országoknak jogukban áll bevándorlókat kitoloncolni a területükről, amennyiben azt a nemzetközi joggal összhangban teszik.
Algéria jelenleg nem kap azokból az uniós forrásokból, amelyeket afrikai országoknak nyújtanak a migrációs válság kezelése céljából. 2014 és 2017 között 111 millió dollárnyi segélyt kapott erre a célra Európától.
Algéria nem közöl hivatalos számokat arról, hogy hány embert toloncolt ki erőszakkal az országból. Az IOM 2017 májusa óta készít feljegyzéseket erről: az első hónapban 135 embert utasítottak ki Algériából, míg 2018 áprilisában ez a szám 2888-ra nőtt. Az utóbbi 14 hónapban összesen mintegy 11 ezer ember jutott el nigeri területre a sivatagon keresztül, és legalább 2500 embert kényszerítettek gyalogolni hasonló körülmények között Mali irányába. Arról nincsenek adatok, hogy hányan halhattak meg menet közben.
Az IOM becslései szerint minden olyan bevándorlóra, aki a Földközi-tengeri átkelés közben veszítette életét, két olyan ember jut, aki a szaharai gyaloglást nem élte túl. 2014 óta ez a szám akár a 30 ezret is elérheti.