2024. április 19., péntek
SZÉKELYFÖLDI TERRORVÁD

Közösen tüntettek az elítéltek szabadon bocsátásáért erdélyi magyar pártok és civil szervezetek

Több százan gyűltek össze erdélyi magyar pártok és civil szervezetek hívására csütörtökön Kézdivásárhely főterén, hogy a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán - a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két székelyföldi aktivistája - bebörtönzése ellen tiltakozzanak.

A demonstrációról pénteki számában beszámoló erdélyi Krónika című napilap szerint a tüntetők magyar és székely zászlókat lengettek, magyar, román és angol nyelvű "Szabadságot a politikai foglyoknak!" feliratú molinókat feszítettek ki. A megmozdulást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közösen szervezte.
  "Nem kérünk bűnbocsánatot, mert nem követtünk el semmit. A kegyelmet csak akkor tudjuk elfogadni, ha ártatlanságunkat elismerik" - tolmácsolta Beke István üzenetét a csütörtöki tüntetésen felesége, Beke Csilla.
  Tőkés László, európai parlamenti képviselő viszont úgy vélekedett, hogy Klaus Iohannis román államfőnek soron kívüli kegyelemben kell részesítenie a két foglyot, hiszen kiszabadításukra ez a legrövidebb út. Úgy vélekedett: jogi és politikai téren is folytatni kell a küzdelmet az igazságért. Elmondta: az Európai Parlament minden tagját tájékoztatta az ügyről.
  Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke a Krónikának nyilatkozva elmondta: a Legfelsőbb Bírói Tanácshoz (CSM) fordulnak az ügyben, amint nyilvánosságra kerül a jogerős ítélet indoklása. Kifejtette, a testület feladata eljárni olyan ügyekben, amikor a bírák vagy ügyészek visszaéltek a hatalmukkal, rosszindulatúan vagy szakmaiatlanságból téves ítéletet hoznak.
  "Azt várjuk el a testülettől, állapítsa meg, hogy ez egy politikai koncepciós per volt, rendelje el az ítélet megsemmisítését és a perújrafelvételt, szolgáltasson igazságot, találja meg a felelősöket" - mondta az EMNP ügyvezető elnöke. Hozzátette: az Európai Szabad Szövetség szolidaritására is számítanak, ernyőszervezetük segítségével a nemzetközi fórumok elé akarják vinni az egész nemzeti közösség megfélemlítését célzó Beke-ügyet.
Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke reményét fejezte ki, hogy a közösségi kiállás meghozza eredményét. A kézdivásárhelyi tüntetésen aláírásokat is gyűjtöttek, tiltakozásképpen "az ártatlan fiatalok elhurcolása, a székelyföldi polgármesterek jogtalan megbüntetése, a közelmúltban tapasztalt elfogadhatatlan magyarellenes megnyilvánulások" ellen - írta a Krónika.
Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.