2024. április 23., kedd

A víziváros várja az első lakókat

A Száva partján még két lakótömb, egy bevásárlóközpont épül, és a torony építése is hamarosan megkezdődik

Elkészültek a Belgrád víziváros projektum első épületei, már csak utómunkálatok folynak, hogy a hétvégén beköltözhessenek az első lakók.

A Belgrád víziváros a Száva partján mintegy egymillió négyzetméteren terül el. Emiatt az építkezés miatt helyezték át a vasútállomást, illetve hamarosan a buszpályaudvar is új helyére kerül Újbelgrádban. Összesen 6000 lakás építését tervezik, ahol várhatóan 14 ezer ember él majd, és további 12 ezernek ad munkahelyet ez a terület.

Siniša Mali, Belgrád volt polgármestere, jelenlegi pénzügyminiszter az építkezésen tett látogatásakor kiemelte, az első két épületben sikerült minden lakást eladni, és az első lakók már a hétvégén beköltözhetnek új otthonukba.

Zoran Radojičić, a főváros újonnan kinevezett polgármestere kiemelte, a parton található tartalmak nemcsak az itt lakóknak, hanem a város minden polgárának nyújtanak szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget, ugyanakkor fontos a turizmus szempontjából is, hiszen egy teljesen új sétány épül a csarnokokig, valamint tervben van a Kalemegdantól az Ušćéig egy lengőlift (gondola) kiépítése is, ami Belgrád egy újabb látványossága lesz.

A még épülő két lakótömb közül az egyiknél már a huszadik emeletnél tartanak a munkálatok, a másiknál pedig a tizenhetediknél, így várhatóan már jövőre beköltözhetőek lesznek ezek az épületek is. Épül egy 300 ezer négyzetméter összterületű üzletközpont is, és a központi torony munkálatai is hamarosan megkezdődnek.