2024. április 24., szerda

Szeptemberben fizet a biztosító

Az S.A.B Travel kárvallottjai szeptember elején számíthatnak a nyaralásra befizetett összeg visszatérítésére

Azok az utasok, akik az S.A.B Travel ügynökségen keresztül készültek nyaralni – mivel az utazási iroda tönkrement –, kártérítési kérvényüket augusztus 24-ig tudják átadni a DDOR Novi Sad biztosítónál. A kártérítés kifizetése azonban majd csak a dokumentáció begyűjtése és elemzése után következhet, vagyis legkorábban szeptember elején számíthatnak a pénzükre – jelentette be a mai belgrádi sajtótájékoztatón Ivan Grujić, a DDOR igazgatóbizottságának tagja.

Miklós Hajnalka felvétele

Miklós Hajnalka felvétele

Grujić elmondta, a kárigényeket már hétfőtől át lehetett adni, de még csak most kezdték meg az adatok begyűjtését, így még nem tudni, hány utas maradt le a nyaralásról, illetve mekkora összegű kártérítésről van szó. Ezért még azt sem tudják megmondani, hogy a teljes összeget megtérítik-e, vagy csak egy részét. Becslések szerint a befizetett összeg 80-90 százalékát kapják vissza az érintettek. A teljes adatbázis kialakítása érdekében Grujić arra buzdította a kárvallottakat, érdeklődjenek a biztosítótársaság honlapján vagy a kirendeltségeiknél, hogyan tudják a kárigényüket benyújtani.

Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Országos Szövetségének (YUTA) igazgatója rámutatott, az S.A.B. Travel kapcsán ők mint civil szervezet megtettek minden tőlük telhetőt, habár az államnak lett volna a feladata lépni. Kiemelte, miután az S.A.B. Travel június 22-ével megszűnt működni, a rajtuk keresztül nyaralásukat töltő turisták nem tudtak volna hazajönni, ha a YUTA nem szervezte volna meg a hazaútjukat. Bár a világban ez nem gyakorlat, minden turista eltölthette a befizetett időt, és csak utána jöttek vissza. Más országok ilyen esetben a lehető legrövidebb időn belül hazaszállítják a csődbe ment utazási iroda ügyfeleit.

Seničić rámutatott, miután az övék csupán egy önkéntes alapon működő szervezet, arra nem tud hatni, hogy ki kap licencet utazási iroda nyitására, sőt a YUTA az adott utazási ügynökségek üzletelését sem tudja követni. Ezért nem is érzik igazságosnak, hogy az állam a felelősséget rájuk hárítja. Hozzátette, a szövetségük mintegy 260 tagot számlál. Az illetékes szervek az elmúlt időszakban 18 utazási ügynökségtől vonták meg a működési engedélyt, s ezek közül csupán három esetében kártalanították az ügyfeleket. Ezek közül is csupán kettő volt tagja a YUTA-nak. Rámutatott, ezek az adatok is arra utalnak, hogy módosításokra van szükség, de nem a szervezetnek kell szigorítani a tagság feltételein, hanem az államnak a törvényes előírásokat és az ellenőrzést. Elmondta, az ilyen szerencsétlen helyzetek rontják az utazási irodák hitelét, holott a 95 százalékuk becsületesen végzi a munkáját.

Újságírói kérdésre kitért a Fly Fly Travelre is, amely egy hónappal ezelőtt bezárta mindegyik kirendeltségét. Elmondta, nem volt tagjuk ez az ügynökség, így az esetről csak annyit tudott mondani, hogy nagy a kárvallottak száma. Azokban az esetekben, ahol a Fly Fly csupán közvetítő szerepet vállalt, az érintett ügynökségek magukra vállalták a plusz költségeket.

A čačaki Jazz Travel ügyében még nincs hivatalos végzés. Ebbe az ügybe már a kezdetek óta bekapcsolódott a rendőrség is, de a felügyelőség még nem fejezte be a munkáját, így az utasok kártérítése kapcsán nem tudnak még lépni.

A szabadkai Sun&Sea utazási iroda ügyében pedig nem kaptak információt, hiszen ez az iroda sem tartozott hozzájuk. Ezzel kapcsolatban Seničić csak annyit mondott, hogy a Sun&Sea csupán más utazási irodák szolgáltatásait árulta, vagyis ők maguk nem szerveztek utazást.