2024. április 25., csütörtök

A szabadság nem egyenlő az ártatlansággal

A belügyminiszter szerint a rendőrség elegendő bizonyítékot gyűjtött össze a Marjanović-ügyben

Jóllehet az igazságügyi tisztségviselők – elsősorban a bírák – már nemegyszer hangot adtak nemtetszésüknek a hatalom azon gyakorlatának okán, hogy a sajtónak nyilatkozva értékelik a bíróságok döntését egy-egy ügyben, vagy akár folyamatban lévő ügyeket is, Nebojša Stefanović belügyminiszter újfent megtette ezt. A Pink tv-nek nyilatkozva értékelte a hírt, hogy a belgrádi Fellebbviteli Bíróság hatályon kívül helyezte a felesége meggyilkolásával gyanúsított Zoran Marjanović előzetes letartóztatását. Az, hogy Marjanović távozhatott a fogdából, nem azt jelenti, hogy nem szól ellene elegendő bizonyíték – jelentette ki Stefanović, mondván, hogy értékelése szerint a rendőrség és az ügyészség elegendő bizonyítékot gyűjtött össze ahhoz, hogy az ügyben eljáró bíróság megállapítsa Marjanović bűnösségét.

– Amikor ismét vádat emeltek Zoran Marjanović ellen, a rendőrség és az ügyészség úgy vélte, elegendő bizonyítékot gyűjtött össze, illetve ezek alátámasztják Marjanović bűnösségét. Nem kívánom minősíteni a bíróság döntését, csupán magyarázatot szeretnék fűzni ahhoz a téves közfelfogáshoz, hogy mindez a gyanúsított ártatlanságát bizonyítja. Előzetes letartóztatásba gyanúsítottakat helyeznek, Marjanović pedig az egyetlen gyanúsított ebben az ügyben. Súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. Bestiális módon elkövetett gyilkosság elkövetésével. Az előzetes letartóztatást akkor rendelik el, amikor fennáll a szökés lehetősége vagy annak a veszélye, hogy az elkövető ismét bűncselekményt követ el, vagy befolyásolja a tanúkat – fejtette ki Stefanović.

A belgrádi Fellebbviteli Bíróság Zoran Marjanović védőügyvédjeinek keresete nyomán járt el, amikor az előzetes letartóztatás hatályon kívül helyezéséről döntött. Az ügyben eljáró belgrádi Felső Bíróság június 25-én hosszabbította meg újfent az előzetes letartóztatást. A férfit tavaly szeptember 15-én tartóztatták le, azóta fogdában volt.

A belgrádi Felső Ügyészség idén februárban vádat emelt ellene, a bíróság azonban nem erősítette ezt meg, ehelyett azzal küldte vissza az ügyészségnek, hogy egészítse ki a vádiratot.

Az ügyészség június végén ismét vádat emelt a gyanúsított ellen, a bíróság azonban egyelőre nem döntött, hogy megerősíti-e ezt a vádiratot, vagy sem. Sajtóértesülések szerint ebben a vádiratban is minősített emberölés elkövetésével terhelik Marjanovićot. A büntető törvénykönyv tíztől negyven évig terjedő börtönbüntetést irányoz elő ilyen bűncselekmény esetében. Jelena Marjanović énekesnőt 2016. április 2-án gyilkolták meg a belgrádi Borčán.