2024. április 19., péntek

Ima potrebe za više mesta

Prošle nedelje je stupilo na snagu pravilo o novom načinu ishrane predškolske dece. U predškolskoj ustanovi „Naša radost“ nema potrebe za velikim promenama, rekao nam je direktor ustanove, Veljko Vojnić, jer se i sada na našem meniju nalazi 10% belančevina, 60% ugljenih hidrata, 10% masti, što je u skladu sa novim pravilnikom. Dnevno se pripremi 12 000 porcija hrane u kuhinji za 3 500 mališana. U našoj ustanovi će u bliskoj budućnosti doći do nekih promena, između ostalog će se obnoviti centralna kuhinja, završiće se radovi na osavremenjivanju energetike, kao i obezbeđivanje više mesta za decu.

A magánóvodáért havi 150 eurót kell fizetni  (Fotó: Molnár Edvárd)

Fotografija: Molnár Edvárd

-Prema novim propisima o ishrani dece, nedeljno dva puta je potrebno obezbediti ribu, međutim većina dece ne jede ribu, najčešće riblja hrana ostane netaknuta. Potrebno je navike dece preoblikovati, u tome treba da učestvuju i roditelji, da bi se privikli na ukus ribe, jer je veoma korisna namirnica za njihov razvoj. Užina je uvek voće, ručak varivo, sos, svake srede supa i kolači se spremaju za mališane. Deca koja su u celodnevnom boravku imaju i popodnevnu užinu, keks, puding ili griz. Neki roditelji su, pozivajući se na zdravstvene razloge, tražili specijalnu ishranu, ali na žalost za to nema mogućnosti, jer ishrana dece sa alergijom mora biti najstrože kontrolisana. U Belgiji roditelji sami spremaju hranu za svoju decu koju nose u obdanište, međutim to kod nas nije izvodljivo zbog socijalnih razlika. Roditelji plaćaju tri hiljade dinara mesečno za čuvanje i ishranu dece.

Sagovornik nam je rekao i to da roditelji koji hoće da traže smanjenje cena, treba da se obrate odeljenju koje je zaduženo za društvene delatnosti grada. Međutim, u tom slučaju bi roditelji bili zaduženi za ishranu svoje dece.

Veća ulaganja u objekat bi bila obnavljanje centralne kuhinje u vrednosti od 50 miliona dinara, zatim uvođenje gasa za grejanje u objekat.

-Ove godine će se završiti radovi na osavremenjivanju energetike, uvešćemo gasno grejanje u preostalim objektima, izuzev u Tavankutu i Bajmoku, gde se greje sa gasnim uljem, jer u ovim mestima još nije sprovedena centralna gasifikacija. Zahvaljujući gradu uspeli smo da izgradimo plansku dokumentaciju za dogradnju objekata Mandarin i Sanda Marjanović, obnovu krova objekta Mandarin, za koji smo već dobili dozvolu. Ulaganja su po objektu 30-40 miliona dinara. U ovim objektima ćemo moći da smestimo 240 dece više, a u Tavankutu 25 više. Sa ovim smo uspeli da rešimo smeštaj sve dece u Tavankutu. I pored proširenja kapaciteta još uvek ima potrebe za smeštaj nove dece-rekao je Veljko Vojnić.