2024. április 20., szombat

Értékes beruházások Szabadkán

Bogdan Laban polgármester az elmúlt két év eredményeit értékelte

A Városháza médiaközpontjában csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón Bogdan Laban ismertette a polgármesteri tisztségben eltöltött két évben elért eredményeket. Elmondta, hogy hivatalba lépésekor a város számláján mindössze 60 millió dinár volt, a kötelezettségek pedig 269 millió dinárt tettek ki. Az idei évben a város a kötelezettségeit kizárólag a folyó bevételekből fedezi, és, mint mondta, a város számláján lévő összeg 100 és 150 millió dinár között van. A 2017. év volt a legeredményesebb az elmúlt öt év távlatából, ugyanis a büdzsé több mint 90 százalékban valósult meg, a polgármester ezt azzal indokolta, hogy a költségvetés reális és jól megtervezett volt.

– Az előttünk álló időszakra vonatkozó terveink között szerepel a meglévő munkahelyek megőrzése, valamint új munkahelyek teremtése, elsősorban a képzett, jelenleg munkanélküli szabadkai fiataloknak szeretnénk munkát biztosítani, továbbá terveink között szerepel a kommunális és közlekedési infrastruktúra fejlesztése és az idősekről való gondoskodás. Egy nagyon jelentős beruházás Palicshoz kötődik – mondta a polgármester.

Mint elhangzott, a 12 közvállalat a törvényben meghatározott határidőkön belül tesz eleget kötelezettségeinek. Az elmúlt évben a közvállalatok számára folyósított szubvenció 650 millió dinár volt, ez az összeg magában foglalta a Subotica-trans utasszállító közvállalat számára vásárolt autóbuszok árát is. A szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalatnak a városi utak, valamint a körforgalom kiépítésére éves szinten 390 millió dinárt folyósított a város. A Vízművek a vízvezeték- és csatornahálózat kiépítésére biztosította a beruházások jelentős részét, a városi költségvetés erre a célra közel 6 millió dinárt hagyott jóvá. 2017-ben három új külföldi vállalat kezdte meg munkáját a kisbajmoki ipari zónában, több száz munkahelyet biztosítva.

A polgármester és a csapata (Fotó: Paszterkó Erika)

A polgármester és a csapata (Fotó: Paszterkó Erika)

– A nagyberuházások között szerepel a Népszínház felépítése, a munkálatok hatodik fázisában a Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium, valamint a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság 62 millió dinárt biztosított, az építkezés hetedik fázisára közel 230 millió dinárra volt szükség, ebből 111 milliót a köztársasági, 112 milliót pedig a tartományi költségvetésből kaptuk, a hiányzó összeget pedig a városi költségvetésből biztosítottuk. A nyolcadik fázisra is megvan a 370 millió dinár, amelyet nagyrészt a köztársasági és a tartományi költségvetés biztosított, a város önerőből közel 37 millió dinárral járult hozzá ehhez a beruházáshoz – mondta Bogdan Laban.

Az Y-ág eddigi kiépítése 347 millió dinárba került. A kommunális vízgazdálkodási beruházásokra vonatkozóan Bogdan Laban elmondta, hogy az utóbbi két évben az ötből négy fázisát valósították meg a Szabadka vízrendszere elnevezésű projektnek, amelynek értéke 12,55 millió euró. A kisbajmoki ipari zóna szükségleteire a város, valamint a tartományi mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási titkárság 362 méter vízvezeték-hálózat kiépítését finanszírozta.

A városi utcák felújítására 2017-ben 29 millió dinárt fordítottak. Sándorban és Bajmokon – 2 millió dináros beruházásnak köszönhetően – kiaszfaltozták a kosárlabda- és kispályás labdarúgó-pályákat, valamint tartán borítással látták el Szabadkán a Május elseje utcában lévő sportpályát. A Zágrábi utcát, a város egyik legforgalmasabb utcáját, sikerült három nap alatt felújítani. Palics infrastrukturális felszerelésére 2016 decemberétől 2017 decemberéig 130 millió dinárt fordítottak. Az elkövetkező időszakban a korszerű wellnessközpont kiépítésével a gyógyturizmus fejlesztésére összpontosítanak. Az idén a termálmedence felújítására 11 millió dinárt biztosított a Kereskedelmi, Turisztikai és Telekommunikációs Minisztérium. Palicson a Nagypark felújítására a Nagyberuházási Igazgatóság által kiírt pályázaton több mint 77 millió dinárt nyert a város, majd a múlt év őszén szintén ezen igazgatóság pályázatán 15,5 millió dinárban részesültek, ebből a pénzösszegből a Nyári színpad felújítására került sor. Az evezős és vitorlás versenyekre a bírák részére egy tornyot építettek fel. A japán kormány 50 ezer dolláros donációjából Palicson szabadban lévő edzőterem és a kosárlabdapálya felújítására került sor. Az idén januárban a Nagyberuházási Igazgatóság 55 millió dinárral támogatta a Vermes Lajos sétány 1414 méteres szakaszának a kikövezését.

A polgármester kiemelte még a határon átívelő együttműködési projekteket Magyarországgal, Horvátországgal, valamint a Dunai transznacionális program keretében más országokkal is. A magánvállalkozások támogatására azoknak a munkaadóknak segített a város, akik a nehezebben foglalkoztatható egyéneknek adtak munkát, továbbá támogatta az önfoglalkoztatást és a közmunkát is.

Bogdan Laban ismertette a sportra vonatkozó beruházásokat, többek között megemlítette a sportcsarnok szellőzőberendezésének a kiépítését, a palicsi sportpályák felújítását. A múlt évben Szabadka a költségvetésből 68 millió dinárral támogatta a sportklubok és sportszövetségek tevékenységét. Az idén pedig a város tehetséges sportolóinak ösztönzésére létrehozott alap által 2,4 millió dinár értekben biztosított pénzt a sportolók ösztöndíjára.

A polgármester értékelésében kitért az oktatási intézményekre vonatkozó beruházásokra is. Száz egyetemista ösztöndíjára 10 millió dinárt biztosít a város, 2016 óta pedig a szakiskolák hiányszakmáinak 30 tanulóját is ösztöndíjban részesítik.

Bogdan Laban megemlítette az egészségügyben történt, valamint jövőbeli beruházásokat, többek között a Közkórház teljes felújítására vonatkozó projektet. A polgármester ismertette a gyermekvállalás ösztönzésére vonatkozó rendelkezéseket, valamint a kultúra terén a Zsinagóga felújítására is kitért, ugyanis a város 25 millió dinárral támogatta a felújítást.

A finanszírozásban történő részvételt látványos diagrammal mutatta be a polgármester, amely alapján a szerb kormány az elmúlt időszakban közel 42 százalékban, azaz majdnem 900 millió dinárral, a tartományi kormány pedig 44 százalékban, azaz majdnem 950 millió dinár értékben támogatta a beruházásokat, a további támogatók között szerepel még a magyar, a német és a japán kormány.

A polgármester köszönetét fejezte ki Aleksandar Vučić elnöknek, lévén, hogy az ő személyes törekvésének köszönhetően valósult meg a város számára több jelentős projekt. Emellett számottevő támogatás érkezett a köztársasági, valamint a tartományi kormány részéről is, Bogdan Laban ezért is külön köszönetet mondott.

– A város stratégiai problémáinak megoldásában kulcsfontosságú a köztársasági kormány, a tartományi kormány és a város vezetőségének az együttműködése – emelte ki a polgármester.

Az eddigi eredményekre vonatkozóan Bogdan Laban elégedettségének adott hangot, hangsúlyozva, hogy mindig törekszenek a jobb eredményekre.