2024. április 25., csütörtök

Felvidéki fából völgyparti feszület

A Völgypart és az egykori Július 7. mezőgazdasági birtok közötti területen június utolsó vasárnapján állították föl azt a köztéri faragott fakeresztet, amely négy méter magas, két méter széles, és népi motívumok díszítik. Kormányos Zoltán törökfalui plébános szentelte meg ünnepélyesen a keresztet a helyi lakosok jelenlétében.

Berze Tibor, a törökfalui helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy a felvidéki Baranta-völgy adományozta a feszülethez a faanyagot, amely az anyaországi Tápióbicske önkormányzata és Vér János segítségével jutott el Vajdaságba. Majd a törökbecsei Link Lajos adományaként Fülöp Attila bácsföldvári fafaragó készítette el a keresztet, amelyet Berze Tibor közbenjárásával állították föl Völgyparton. A tanácselnök megjegyezte, hogy tavalyelőtt a törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület tagjai jártak a felvidéki Baranta-völgyben, ahol nagy ünnepség és fafaragó tábor is volt. A házigazdák később a magyar–magyar összetartozás jeleként a helybelieknek egy keresztnek való faanyagot adományoztak. Ezt Fülöp Attila a völgyparti szélmalomnál szervezett fafaragó táborban elkészítette, majd a falunap alkalmából Törökfaluban köztéren felállították. A völgypartiak viszont szóvá tették, hogy bár a faluban készült a kereszt, mégsem ott állították föl. Ezért beszélt a felvidéki adományozókkal, akik ismét küldtek egy keresztfára való faanyagot, amelyből végül az újabb köztéri keresztet állították föl, ezúttal Völgyparton.

Berze Tibor szerint a két köztéri kereszt jelképezi a keresztény magyarság határtalan összetartozását, valamint azt, hogy ezeken a településeken keresztény katolikus hitvallású magyarok élnek, akik fontosnak tartják, ragaszkodnak hitükhöz és vallásukhoz, különösen a mai Európában, amikor idegen vallású tömeget akarnak ráerőszakolni az őslakosokra.