2024. március 28., csütörtök
Ásotthalmon és Hajdújáráson

Rózsa Sándor Fesztivál

A hétvégén rendezik meg a háromnapos Rózsa Sándor Fesztivált Ásotthalmon. A programok ismételten átnyúlnak a határ túloldalára is, hiszen Hajdújáráson is ünneplik a betyárkirályt. Az ásotthalmi programok között lesznek lovasbemutatók, szűrmustra, népi játszóház, betyárportya és betyáros főzőverseny is, ahol a legjobb birkapörkölteket díjazni fogják. A fesztivál alatt Kunsági Bogár Bálint tart majd tárlatvezetéseket a Rózsa Sándor Élményházban. Július 14-én több alkalommal is lesz lehetőség az előadás meghallgatására. Az ingyenes nagykoncertekkel tarkított programok idén is a határ túloldalán, Rózsa Sándor szigete mellett érnek véget, a hajdújárási Ludasi-tó partján.
Hagyomány, hogy a Rózsa Sándor Fesztivál kezdő napján lovakkal, lovaskocsikkal vonulnak fel a résztvevők és a betyárok Rózsa Sándor hírös fájához. A közel 250 éves szürkenyár ma is ereje teljében magasodik társai fölé az ásotthalmi erdőben. A fesztivál nyitányaként pálinkával öntik meg a fa tövét, hogy továbbra is éljen, erősödjék, magasodjék, és őrizze a betyárkirály legendáját. Július 13-án, pénteken 17 órakor indul a felvonulás a fához a Rózsa Sándor Élményház előtti térről.
A hajdújárási megemlékezést július 15-én tartják meg a Ludasi-tó partján, a Szúnyog Csárdánál. Lesz halfőzőverseny, Rózsa Sándor próbája verseny, csónakázás Rózsa Sándor szigetére, kézműves foglalkozások, táncház a Lifka Sándor ME-vel és a Duhaj zenekarral, az adai csikóslegények lovasbemutatója, Mészáros Zoltán történész előadása, hobbi íjászat és sok egyéb, gyerekek számára is vonzó, érdekes program.