2024. április 20., szombat

Kétezer óvoda újul meg vagy épül a Kárpát-medencében

A fejlesztések több mint százezer gyermeket érintenek

Mintegy kétezer óvoda újul meg vagy épül a Kárpát-medencében – mondta a Miniszterelnökség államtitkára szerdán Pécsen, a 2014-ben indult, 2022-ig tartó óvodafejlesztési programra utalva.

Soltész Miklós a pécsi katolikus egyházmegye fenntartásában működő Szent Mór óvoda új, mintegy 800 millió forintos beruházással felépülő, 1200 négyzetméteres épületének alapkőletételi ünnepségén közölte: a fejlesztések több mint százezer gyermeket érintenek, ami „óriási nagy szám”.

Ismertetése szerint a beruházások nyomán mintegy ezer állami, önkormányzati, illetve ötszáz-ötszáz határon túli és egyházi nevelési intézmény újul meg vagy épül fel.

„Kötelességünk és felelősségünk (...), hogy a nemzetet szerető, becsülő és a családokat erősítő gyermekeket adjunk tovább a következő évtizedeknek” – hangoztatta.

Mint felidézte, a magyar kormány 2010-ben egyértelműen eldöntötte, hogy a nemzetpolitika középpontjába a családoknak és a családtámogatásnak kell kerülnie. Ennek egyik lépése az óvodafejlesztési program – jegyezte meg.

Az alapkőben elhelyezett időkapszulába az államtitkár egy Márton Áron (1896–1980) erdélyi katolikus püspököt ábrázoló kulcstartót tett. Soltész Miklós az egyházi vezetőt méltatva úgy fogalmazott: „sosem lehet tudni (...), hogy kikből lesz Márton Áron, kikből lesz olyan ember, akire a nemzet méltán büszke lehet a következő évtizedekben, évszázadokban”.

Udvardy György pécsi katolikus megyés püspök beszédében a kormányzati támogatást megköszönve és az egyházmegye oktatási intézményeiben jelenleg folyó fejlesztésekre, beruházásokra is kitérve azt mondta: „szeretnénk ebben az új intézményben (...) továbbra is az életet szolgálni”.