2024. április 19., péntek

Za turiste panel sa dvostrukom informacijom

Turisti iz unutrašnjosti radije odsedaju na Paliću, dok stranci više vole Suboticu.

Subotica i Palić zajednički mogu da ponude ukupno oko 3000 smeštaja za turiste u hotelima i u privatnom smeštaju. Turiste koji stižu u naš grad više zanimaju građevinske zanimljivosti u Subotici: Gradska kuća, Sinagoga, Raiche palata, a u isto vreme je poraslo interesovanje za kongresnim turizmom.

Za turiste je pripremljen panel sa duplom informacijom, jedan ih čeka u turističkoj agenciji u Subotici, a drugi u Palićkoj ispostavi. Interaktivni informacioni panel je sa ekranom na dodir, koji je ostvaren preko projekta Putevi Secesije Subotica-Osijek IPA projekta. Na ovim panelima turisti mogu da se informišu na mađarskom, srpskom, engleskom, nemačkom, španskom i ruskom jeziku o turističkim ponudama 24 sata dnevno.

Tokom prošle godine, naš grad je posetilo 94 hiljada turista, zabeleženo je 148 hiljada noćenja. Za prva četiri meseca u Subotici i Paliću zabeleženo je 34 hiljada noćenja. Ovo smo saznali iz statističkih podataka.

Neša Radulović, direktor turističke agencije u Subotici je izjavio za naš list da je u odnosu na prošlu godinu broj noćenja na toj teritoriji porastao za 10% u Subotici i za 3% u Paliću.

-Cilj nam je da ove godine postignemo 150 hiljada noćenja. Stranci koji pokazuju interesovanje za naš grad su iz Mađarske, Nemačke i Kine. I za kongresnim turizmom je veliko interesovanje, a novina u tome je da su ti kongresi kraći ali su češće organizovani. To nam odgovara, jer ove grupe žele da odsednu na istom mestu, da se zajedno hrane i u tom smislu možemo da im izađemo u susret. Poslovni ljudi uglavnom odsedaju u hotelima,a pojedinci i porodice često izaberu privatni smeštaj. Turistička organizacija grada ne poseduje turističke vodiče, ali na sajtu www.visitsubotica.rs/hu se mogu naći licencirani vodiči. Turisti neposredno dogovaraju saradnju sa vodičima.U Palić turisti dolaze zbog gastronomije, vinarstava, jezera i salaša. Najomiljenije destinacije su na Paliću ,,Vigado“ ženski štrand, Vodeni toranj - rekao nam je Neša Radulović.

Na sajmu turizma ove godine su prikazali ovogodišnji turistički program Subotice-Palića i reklamu.

-Turistima stoji na raspolaganju mapa Subotica-Palić, reklamni flajer o smeštajima, restoranima, poslastičarnicama, kafićima, ponudama seoskog turizma, ponudama vinara, kao i reklamna knjižica na osam jezika pod nazivom Putevi secesije. Pored dosadašnjih jezika, srpskog, mađarskog, engleskog i nemačkog, sada je ta knjižica izdata i na kineskom, ruskom, hebrejskom, italijanskom, norveškom i poljskom jeziku. Agencije radnim danima od 8-16, subotom od 9-13 sati pružaju usluge u Subotici, dok u Paliću radnim danima od 7-15 sati kod stare stanice tramvaja. Najposećeniji period je prvi maj, film festival u Paliću, svečanost povodom žetve, dan grada, Winterfest. Tokom godine na 14 različitih sajmova u državi i u inostranstvu prikazujemo naše ponude. Što se smeštaja tiče, u privatnim apartmanima se nudi noćenje 10 evra/noć, dok je u hotelima taj iznosi 50-60 evra - rekao nam je Neša Radulović.