2024. március 28., csütörtök

Tárolókban a gabona nagy része

A Žitopromet 16,30 dinárt fizet a búzáért

A zentai Žitopromet silóiba tegnapig 55.000 tonna búzát vettek át a termelőktől. Ebből a mennyiségből 12.000 tonnát már felvásároltak 16,30 dináros áron. Az árba bele van számítva a forgalmi adó is. A kifizetés folyamatos, a felvásárló harminc napon belül átutalja a pénzt.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A Žitopromet számára búzát felvásárló cégeknek, szövetkezeteknek 17,60 dinárt utalnak át a gabona kilójáért, amiben benne van a vállalatok részesedése is.

Amint azt Predrag Đurović, a Žitopromet cégvezetője elmondta, a tervezett búzamennyiséget sikerül az idén is felvásárolni, mivel a vidéki raktárakba is érkeznek még az újabb szállítmányok, és a Tisza-vidéken egyes területeken még dolgoznak a kombájnok, amelyek az elmúlt napokban az újabb esők miatt kényszerpihenőn voltak. A búzával bevetett területek nagy részéről, mintegy 90 százalékáról betakarították a termést. A zentai malom, a tésztagyár és a pékség éves szükséglete megközelíti a 60 000 tonnát, és most már szinte biztos, hogy ez a mennyiség napokon belül a Žitopromet tárolóiban lesz.

A kenyérnek való gabona aratása néhány napon belül befejeződhet, amennyiben az időjárás nem szól közbe ismét.