2024. április 25., csütörtök

Ki visel gondot a Péterváradi várról?

Az újvidéki önkormányzat 3,5 millió dinárt irányozott elő a Péterváradi vár igazgatási tervének a kidolgozására

Az önkormányzat által kiírt pályázaton csak egy jelentkező volt, a belgrádi Horwarth HTL 3.650.000 dináros (adó nélkül) ajánlatot tett a projektum kidolgozására.

A Péterváradi várat 1992 óta különböző közvállalatok irányítják, és foglalkoznak az itt lévő építmények karbantartásával. A most készülő projektumtervezet egy tartós, jó megoldást hivatott biztosítani ezen a területen (Dávid Csilla felvétele)

A Péterváradi várat 1992 óta különböző közvállalatok irányítják, és foglalkoznak az itt lévő építmények karbantartásával. A most készülő projektumtervezet egy tartós, jó megoldást hivatott biztosítani ezen a területen (Dávid Csilla felvétele)

Az átadott dokumentáció alapján látható, hogy a Péterváradi vár működtetési terve valójában egy ajánlatcsomag, amely hosszú távra megoldást nyújtana a várkomplexum igazgatására és karbantartására. Az újvidéki önkormányzat ragaszkodott a hosszú távú gazdasági, pénzügyi és jogi terv kidolgozásához, valamint a műemlék fenntartható védelméhez, illetve a vár és Pétervárad óvárosának egyfajta kulturális-történelmi-idegenforgalmi vonzatának a kialakításához.

A projektum és a megvalósíthatósági terv kidolgozásának több célja is van. Ide tartozik a jogi személyek működésének a koordinálása a Péterváradi vár használatával és fejlesztésével kapcsolatban – írja a 021.rs hírportál. A célok közé tartozik továbbá a Péterváradi vár idegenforgalmi infrastruktúrájának a fejlesztése, valamint a szabad parcellák rendeltetésszerű kihasználása is.

A projektumtervezet feltérképezi a Péterváradi vár jelenlegi állapotát, továbbá a terület környezetvédelmi követelményeit, előtérbe próbálja helyezni a legvonzóbb idegenforgalmi potenciálját. Emlékeztetőül: a Péterváradi vár közvállalatot 1992-ben számolták fel, amely addig az építményegyüttes egészének karbantartásával és igazgatásával foglalkozott. Azóta az újvidéki önkormányzat különböző közvállalatokra bízta a Péterváradi vár karbantartását és az itt folyó tevékenységek irányítását, jelenleg is több közvállalat gondoskodik róla. Az elmúlt években ez többször is gondot okozott, gyakran nem volt teljesen világos, melyik közvállalatnak mi a feladata, a vár karbantartásába többször a civil szervezetek is bekapcsolódtak. A most készülő projektumtervezet ezt a kaotikus irányítást hivatott megszüntetni, ha minden igaz, hosszú távon is megoldódik a Péterváradi vár igazgatásának kérdése.