2024. április 19., péntek

Nyári táborok Bácskossuthfalván

A betondzsungel, a városi élet és a nagyváros alvilága az idei téma – Mintegy 270 gyermek sátorozik az iskolaudvarban

A hétvégén a hatalmas felhőszakadást követően az esti órákban hivatalos megnyitóünnepséggel vette kezdetét a Szabadidő-szervezők és a helyi Ady Endre Művelődési Központ közös szervezésében zajló és a gyerekek körében 26 éve töretlen sikerű táborhét a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola udvarában. A tábor első napján Besnyi Szabolcs táborvezetőt szólaltattuk meg.

Besnyi Szabolcs, a nyári táborok vezetője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Besnyi Szabolcs, a nyári táborok vezetője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az Ügyesség- és készségfejlesztő játéktáborban, a MIT táborban és a Kamasztáborban az idén mintegy 270 gyermek élvezi a szünidőt, akiknek a biztonságára több nevelő, képző, mintegy 70 szervező ügyel, az egészségügyi személyzettel kiegészítve. A felügyelők több nagyobb csoportot alkotnak, például az egészségügyi felelősök közé az idén két orvosi végzettségű, egykori táborlakónk is visszatért szervezőnek. A műszaki háttérért is külön csapat felel, vagy a tábori rádióért is. A csoportvezetők felelősek a gyerekekért, konkrétan azért, hogy, mondjuk, étkeznek-e, általánosan minden rendben van-e, és azon igyekeznek, hogy közösséget formáljanak a kezük alá tartozókból. A rendezők tartják karban a tábort, illetve a képzők biztosítják a szakmai programokat – hallottuk Besnyi Szabolcstól, aki elárulta, hogy vannak még néhányan, akik az első naptól kitartanak a táborok szervezése mellett, de az idén már olyan ifjak is érkeztek csapattagként, akiknek már a szüleik sőt a nagyszüleik is kivették a részüket ebből a feladatkörből. A táborvezetőtől az iránt is érdeklődtünk, hogy a zászlófelvonással, a napi beosztás és a viselkedési szabályok ismertetésével átszőtt ceremónia alkalmával elhangzó tábori himnusz hogyan is született.

– Boros László, Bácskossuthfalváról elszármazott színész közvetítésével került be a köztudatunkba a himnuszunk. Papes Béla szerzeménye nem a mi táborunkhoz íródott, de olyan, mintha teljes mértékben rólunk szólna – tette hozzá Besnyi, majd elárulta azt is, hogy miért szerveznek általában két hivatalos tábornyitó köszöntőt.

A tábor zászlajának ünnepélyes felvonása (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A tábor zászlajának ünnepélyes felvonása (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Attól függetlenül, hogy egy térben és egyidejűleg szerezzük meg a rendezvényeinket, igyekszünk elválasztani egymástól a Kamasztábort, a MIT-, illetve az Ügyesség- és készségfejlesztő csapatot, ezért a megnyitók is külön-külön lettek megszervezve. Emellett az egy hét alatt gyűjthető pontok, s ezzel a csapatjátékok szabályrendszere, de a keretmese is különbözik. Ezúttal a „nagyváros” a kerettémánk. A kicsinyek a városi élettel ismerkedhetnek az „egyszeri ember” szemszögéből, amikor az felköltözik a betondzsungelba. A kamaszok számára pedig a várost uraló alvilággal kapcsolatban fogalmazunk meg játékokat – hallottuk a táborvezetőtől, akinél az iránt is érdeklődtünk, hogy mi lesz, ha leszakad az ég.

– Az időjárás-előrejelzés szerint csapadékos napjaink lesznek. Az elmúlt évtizedek alatt sokféle időjárási kihívással szembesültünk, volt már részünk felhőszakadásban is. Erre az eshetőségre a gyengébb sátrakat megerősítő ponyvákkal készültünk, de végső esetben be tudjuk költöztetni a gyerekeket a tornaterembe – mondta Besnyi Szabolcs.

A bácskossuthfalvi nyári táborok résztvevői az idén is részt vehetnek személyiségfejlesztő foglalkozásokon, de makettezhetnek, hip-hop és latin táncokat tanulhatnak, fitneszgyakorlatokkal foglalkozhatnak, focizhatnak, íjászkodhatnak. A gyerekek Vajdaság számos pontjáról, illetve messzebbről is érkeztek, és július 14-éig veszik birtokba Bácskossuthfalva általános iskolájának nagy részét. A táborvezetőtől megtudtuk, hogy a 26 év alatt több mint 1000 szervező és mintegy 10 ezer gyermek fordult meg a bácskossuthfalvi nyári táborok valamelyikében.