2024. március 29., péntek

Szorgos palicsi kézimunkázók

A Vajdasági Magyar Multietnikus és Hagyományápoló Kézimunka-kedvelők Szövetségének XX. Nemzetközi Kiállításán, amelyet az idén Topolyán rendeztek meg, a Palics Magyar Művelődési Egyesület kézimunka szakköre is részt vett. A remek hímzések, horgolással, szövéssel és más technikával készült alkotások kiállításán a múlt év végén megalakult palicsi kézimunka szakkör több munkáját tekinthették meg az érdeklődők. A részvételért a szakkör minden tagja oklevélben részesült. A héten meglátogattuk a szorgos kézimunkázó hölgyeket a palicsi helyi közösség épületében, ugyanis itt kézimunkáznak heti szinten a hölgyek, és elbeszélgettünk velük a szakkör tevékenységéről, valamint a kiállításról.

A Palics Magyar Művelődési Egyesület kézimunka szakköre  (Fotó: Paszterkó Erika)

A Palics Magyar Művelődési Egyesület kézimunka szakköre (Fotó: Paszterkó Erika)

– Szakkörünk a múlt év végén alakult. Szeptemberben kezdtem az érdeklődők toborzását, és novemberben alakult meg a szakkör, amelynek ma 18 állandó tagja van. Első kiállításunk színhelye a palicsi Vigadó volt, itt a karácsonyi műsor keretében mutattuk be alkotásainkat. Második kiállításunk a VMSZ Kanizsai Női Fórumának szervezésében került megrendezésre, a harmadik kiállítás pedig a topolyai kiállítás volt, ahol tíz kézimunkázónk vett részt. Egy hónapig készültünk a megmérettetésre, ahol minden tagunk dicsérő oklevelet kapott. A szervezők elégedettségüknek adtak hangot szakkörünk munkáit megtekintve, ugyanis, mint mondták, ilyen rövid ideje megalakult szakkör még sohasem készült ilyen sok kézimunkával – mondta nagy örömmel Kosányi Valéria, a kézimunkázó szakkör elnöke.

Huszli Zsuzsanna, a szakkör tagja, lapunknak elmondta, hogy nagyon szeret járni a szakkörre, ugyanis itt sok új kézimunka-technikát tanulnak meg egymástól, emellett jót szórakoznak és barátkoznak is.

– Gyermekkoromban a nagymamám megtanította a kézimunkázás alapjait, majd később anyósom és az ő édesanyja által fejlesztettem tudásomat. Tíz éve aktívan kézimunkázom, kedvencem a receminta és a fodros kis csipkék, nagyon szeretem őket vasalni is, mert szakszerű vasalással érvényesülnek a csipke fodrai. Rendkívül relaxál a horgolás, főként az esti órákban tudok időt szakítani a kézimunkázásra. Terítőkkel, kerek és háromszögletes csipkékkel, valamint futócsipkékkel vettem részt a topolyai kiállításon. Nagyon ragaszkodom a munkáimhoz, nem tudok tőlük megválni, ezért nem igazán értékesítem őket – tudtuk meg Huszli Zsuzsannától.