2024. április 20., szombat
WIMBLEDON

Đoković és a dupla 13-as

Kevin Anderson (Fotó: Beta/AP)

Kevin Anderson Federer meccslabdájáról fordította meg a mérkőzést (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković csaknem két teljes év után, a 2016-os US Open óta először jutott Grand Slam-torna elődöntőjébe, ami a 32. ilyen eredménye, s ezzel a nyílt korszak öröklistájának második helyén áll a 43-szor elődöntős Roger Federer mögött. Novak tegnap, kétoldali hullámzó teljesítményű meccsen, négy játszmában nyert a japán Kej Nisikori ellen, és a pénteki elődöntőben vagy a spanyol Rafael Nadallal (26:25-re vezet), vagy pedig az argentin Juan Martín del Potróval (14:4) találkozik.

A két breakkel megnyert első játszma után Novak a másodikban visszaesett, a találkozó pedig a harmadik szettben dőlt el, amikor a szerb 2:1-nél kihagyott egy breaklabdát, 2:2-nél hármat mentett, majd elnyerte a japán adogatását. Innen már csaknem minden rendben volt, az utolsó 10 játékból Novak 8-at nyert meg. Az új pontokkal Novak a naprakész listán feltört a 13. helyre, következő meccse pedig – innen a dupla 13-as – pénteken, 13-án lesz műsoron.

Helyi idő szerint 17.27-kor megszületett a torna legnagyobb meglepetése, KevinAnderson ugyanis a 3. játszmában meccslabdát mentett, majd megfordította a meccset, és öt játszmában győzte le Federert.

Az elődöntőért még a Nadal–Del Potro és IsnerRaonić meccseket játszották.

A női torna elődöntőjébe két német, egy amerikai és egy lett lány jutott. AngeliqueKerbert és Jelena Osztapenkót követően ugyanis Serena Williams és Julia Görges vették sikerrel a negyeddöntő akadályát. Utóbbi kettő háromjátszmás győzelemmel úgy, hogy az elsőt elveszítették, majd a következő kettőben érvényesítették a papírformát. Serena esetében képletesen azt is állíthatnánk, hogy érvényesült Newton 2. törvénye, amely egészen leegyszerűsítve azt mondja, hogy az erő növelésével gyorsul a tömeg mozgása. Serena esetében az erő és a tömeg is adva van, s amikor többet adott bele, az eredmény is a javára fordult a pályafutása első nagy negyeddöntőjében szereplő olasz ellen.

Ma tehát a döntőért a Kerber–Osztapenko és a S. Williams–Görges meccset vívják. Kerber és Osztapenko először találkoznak, s kétesélyes csata várható, Serena pedig 3:0-ra vezet Görges ellen, akit legutóbb a Roland Garros 3. fordulójában győzött le.