2024. április 25., csütörtök

Enyedi Ildikó a fő versenyprogram zsűrijében

Szombaton kezdődik az Európai Filmek 25. Fesztiválja Palicson és Szabadkán

Tekintettel a negyed évszázados jubileumra, idén még több programrész és kísérőrendezvény jellemzi majd a palicsi filmfesztivált. A versenyprogramra ezúttal is a palicsi szabadtéri színpadon kerül sor, esős idő esetén pedig a szabadkai Szabadegyetem Eurocinema mozijában. A két film vetítését felölelő versenynapokra a jegy ára 300 dinár. Ezek a nyári színpad bejáratánál válthatók meg a fesztivál idején, minden este 8 órától. A filmek reprízvetítései az Eurocinemában zajlanak majd, itt a jegyár 200 dinár lesz.
A versenyprogram keretében Palicson a vetítések 21-kor és 23-kor kezdődnek. Szombaton, a megnyitót követően, versenyen kívül vetítik a Boldog Lazzaro (rendező: Alice Rohrwacher) című olasz filmet, utána pedig a Wolfgang Fischer rendezésében készült Styx című német alkotást tekinthetik meg az érdeklődők. Vasárnap 21 órától a Lány (rendező: Lukas Dhont) című belga filmet láthatják a nézők, míg 23-tól a Kristályhattyú című fehérorosz alkotást (rendező: Darya Zhuk). Hétfőtől péntekig is esténként két filmet vetítenek a versenyprogramban: hétfőn a The Real Estate (Ingatlanok) című svéd filmet (rendezők: Axel Petersén, MånsMånsson) és a Vladimir Blazevski rendezésében készült A majom éve című macedón alkotást, kedden a Carmen és Lola (rendező: Arantxa Echevarría) spanyol filmet, utána pedig Stéphane Brizé Háborúban című francia filmjét, szerdán a Határ (rendező: Ali Abbasi) című svéd–dán koprodukciót, valamint Erik Poppa Utoya, július 22. című alkotását, csütörtökön a Cutterhead című dán filmet (rendező: Rasmus Kloster Bro) és a Bogdán Árpád rendezésében készült Genezis című magyar filmet, a fesztivál utolsó napján, pénteken pedig Christian Petzold Tranzit című német alkotását és ugyancsak versenyen kívül a Ne érj hozzám! című román–német filmet (rendező: Adina Pintilie). A versenyprogram nemzetközi összetételű zsűrijét Ibrahim Koma, francia színész, Ieva Norvilienė, litván producer és színész, Enyedi Ildikó magyar rendező, Marinus Groothof holland forgatókönyvíró és rendező, valamint Nataša Ninković trebinjei születésű színész alkotja, míg a FIPRESCI zsűri tagjai Tonči Valentić, horvát újságíró, Nina Sputnitskaya, orosz- és Massimo Lechi olasz filmkritikusok lesznek.
Palicson, az Abbázia moziban, ezúttal még több programrész kísérhető majd figyelemmel. Itt vetítik egyebek közt az Európa fiatal szellemisége és a Short Matters című programrészt, amely az Európai Filmakadémia tavaly díjra jelölt rövidfilmjeiből ad egy válogatást, az idén fókuszban lévő Fekete-tengeri országokból érkező filmalkotásokat bemutató programrész is itt lesz látható, és az új magyar filmek is, továbbá az idei Underground Spirit-díjas Tizza Covi (olasz) és Rainer Frimmel (ausztriai) rendezőpáros filmjei is, akárcsak az Európai kinematográfia nagyjai programrész és a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivált bemutató válogatás. A közönség idén is számíthat ingyenes buszozásra a fesztivál idején. A fesztivál autóbusza 20.15-kor indul a szabadkai vasútállomás elől, és a versenyprogram második filmje után indul vissza a palicsi Kisvendéglő parkolójából.

Vetítések Szabadkán

A másik versenyprogramra, a Párhuzamok és ütközésekre Szabadkán kerül sor az Eurocinemában. Itt az egy versenynapra szóló jegy ára 200 dinár, és mindennap a helyszínen váltható egy órával a vetítés előtt. A filmkritikusokból álló zsűrit Chiara Spagnoli Gabardi, Pavlina Jeleva és Maja Bogojević alkotja. Már ezen a héten vetítik az idei Lifka Sándor-díjasok, Rade Šerbedžija és Brian Cox filmjeit. A fesztivál idején előbbi koncertet is tart Szabadkán, míg Brian Cox beszélget majd a közönséggel. Az Eco Dox programrész filmjeit a Lifka Sándor Art moziban vetítik majd. A két versenyprogramon kívül a többi programrész alkotásait ingyenesen lehet megtekinteni.

Magyar filmek a fesztiválon

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Új magyar filmek programrészt idén már Palicson és Szabadkán is vetítik, 16 órától a palicsi Abbázia moziban, 19-től pedig a szabadkai Lifka Sándor Art moziban. Vasárnap a Szász János rendezésében készült A hentes, a kurva és a félszemű című filmet tekinthetik meg az érdeklődők, hétfőn Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmdrámáját, kedden M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor Brazilok című filmjét, szerdán a Gárdos Éva rendezte Budapest Noirt, csütörtökön Politzer Péter Férfikor című filmalkotása lesz műsoron, pénteken pedig Antal Nimród A Viszkis című filmje.
Más programrészekben is helyet kaptak magyar filmek, a versenyprogramban a Genezis című alkotás, a Párhuzamok és ütközések kategóriában Csuja László Virágvölgy című filmje, a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivált bemutató programrészben pedig több magyar rövidfilm: Dudás Balázs Welcome-ja, Freund Ádám Földiek című alkotása, Helstáb Martin Az egér, aki egér akart lenni című filmje, a Melanie Grams rendezte Wonder, a Márton Dániel rendezésében készült Rossz színész, Zurbó Dorottya Távolság című alkotása, valamint Zurbónak az Arun Bhattaraival közösen rendezett A monostor gyermekei című dokumentumfilmje.