2024. április 20., szombat

Közös nyelven lehet közös sorsot építeni

Megkezdődött az ELTE 23. Kárpát-medencei magyar nyári egyeteme

Soha ne adják fel a reményt, hogy közös nyelven közös sorsot építhetnek! – mondta az Országgyűlés háznagya az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 23. Kárpát-medencei magyar nyári egyeteme résztvevőinek a keddi megnyitón Budapesten.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Mátrai Márta rámutatott: az univerzitás a tudomány előszobája, és az egyetemekre mindig is úgy tekintettek, mint a legmagasabb szintű tudás megalapozóira. Közölte, a világban sokféle nyelven lehet közelíteni a tudomány világához, de a közös tudományos nyelvünk a magyar. Akik magyar nyelven, a magyar észjárás szerint tanulnak, kitartó szorgalommal és igyekezettel, azok előtt nyitva áll a világ, még a legmagasabb elismerés megszerzése sem lehetetlen – utalt a magyar Nobel-díjasokra.

Hozzátette: nekünk, szétszóratott magyaroknak bizonyos szempontból az anyanyelvünk a hazánk. Benne van megfogalmazva múltunk, érzéseink, gondolatvilágunk minden jellemzője.

Soha ne adják fel a reményt, hogy közös nyelven közös sorsot építhetnek! – kérte a fiatalokat, majd a miniszterelnök nemzeti összetartozás napjához kötődő szavait idézte, miszerint „a jövőt magyar nyelven írják”.

Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára kiemelte: hatalmas szellemi mandátumuk van, és az örökölt javakkal jól kell sáfárkodni. Felelősségük tovább tart, mint egy nyári egyetem vagy egy felsőoktatási fórum, vagy akár az elvégzendő tanulmányok időszaka – mondta a hallgatóknak.

A július 10-étől 16-áig tartó rendezvény résztvevőinek száma az idén eléri a 170-et, az előadó tanárok – több mint 60 oktató, kutató – főként az ELTE és a társintézmények tudományos műhelyeiből kerülnek ki. A nyári egyetemi program nyolc szakmai szekciója arra ad lehetőséget, hogy Erdély, a Felvidék, Kárpátalja és a Délvidék magyar ajkú hallgatói anyanyelvükön képezhessék tovább magukat szaktárgyuk egy-egy speciális területén.