2024. április 19., péntek

Mi lesz, ha lesz?

Jóslatok egy ki nem írt referendum kimeneteléről

Aleksandar Vučić köztársasági elnök nem egyszer kifejtette, hogy a koszovói kérdés tartós rendezéséről nem az államvezetés, hanem Szerbia polgárai döntenek majd, méghozzá népszavazáson. A napokban abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy ez a majdani referendum sikertelen lesz, méghozzá az ellenzéknek „köszönhetően”, amely szintén több alkalommal aláhúzta, hogy a referendum csakis arra lesz jó, hogy a hatalom kibújjon a felelősség alól és a polgárokra hárítsa ennek a súlyos döntésnek a meghozatalát. A Danas napilapnak nyilatkozó elemzők nem mindegyike ért egyet az államfővel annak kapcsán, hogy az ellenzéktől függ majd a referendum sikeressége, de azzal kapcsolatban sem, hogy az ellenzéknek a népszavazás bojkottjára kellene felszólítania a polgárokat.

Vučić ezzel a retorikával próbálja hangsúlyozni, hogy milyen súlyos feladat hárul rá és az államvezetés többi képviselőjére – fogalmazott Bojan Klačar, a CeSID munkatársa. Szerinte az ellenzék nem megfelelően áll a koszovói kérdéshez, vagyis olyan megoldást ellenez, amelyet a nemzetközi közösség, de a szerbiai társadalom java része is támogat. Az ellenzéknek érdemes lenne jól megfontolni a dolgokat, mielőtt a népszavazás bojkottjára szólít fel – fogalmazott Klačar.

Megtörténhet, hogy a Koszovóról szóló referendum nem lesz sikeres, ám ez biztosan nem az ellenzéktől vagy annak a befolyásától függ – értékelte a téma kapcsán Vladimir Pejić, a Faktor plus ügynökség igazgatója.

– A koszovói kérdés rendkívül összetett, súlyos, és több évtizede megoldatlan. Ennek értelmében a népszavazás kérdésének a megfogalmazásától függ, hogy a referendum sikeres lesz-e. A népszavazás kérdésétől függ, hogy mekkora lesz a részvételi arány, de az is, hogy mekkora lesz az igen és a nem szavazatok aránya. Mindemellett az is relatív, hogy mi számít sikernek a hatalom szemében. Az, hogy az ellenzék bojkottja a referendum sikerességéhez vagy sikertelenségéhez járul hozzá, kizárólag a kérdés megfogalmazásától függ. Mivel ez egyelőre ismeretlen, szinte lehetetlen előre találgatásokba bocsátkozni egy majdani referendum sikerességével kapcsolatban. A referendum-kérdés lehet rendkívül radikális is, azaz megkérdezhetik a polgároktól, hogy támogatják-e Koszovó függetlenségét. De lehet úgynevezett beugratós kérdés is, ami a hatalmi koalíció számára eredményezhetne sikert – taglalta Pejić.

Vučić néhány nappal ezelőtt kijelentette: az ellenzéki pártok egyesülni fognak annak érdekében, hogy megbuktassák a népszavazást. Az ellenzék viszont azért kampányol majd, hogy ne legyen meg az 50 százalékos részvételi arány – érvelt Vučić, aki abban is biztos, hogy az ellenzék Koszovó, illetve a Koszovóról szóló népszavazás által kívánja magához ragadni a hatalmat.