2024. április 19., péntek
XVIII. APÁCZAI NYÁRI AKADÉMIA

Lángolni kell ahhoz, hogy kiéghessünk

Lélektani pillanatok a történelem és magyarság programrészben
Lehetőségek vannak a kiégésen innen és túl is – üzeni könyvével és tegnapi újvidéki előadásával is Versegi Beáta-Mária

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében ezen a héten a természettudományos, valamint a történelem és magyarság szekció téma köré gyülekeznek a pedagógusok és az érdeklődők. Tematikájában igazán változatos, gazdag hét elé néznek a résztvevők, a természettudományi program követői tegnap kiránduláson vettek részt, a társadalomtudományiak viszont egy első pillantásra nem odaillő témával indították a napot, amikor a Budapestről érkező Versegi Beáta-Mária nővér a kiégés lélektani mozzanatait boncolgatta.

Mint azt Dulka Andor nyugalmazott történelemtanár, a program fő szervezője elmondta, tanári pályafutása alatt igen sokszor találkozott ezzel a jelenséggel, és biztos benne, hogy mindennapi életünk során, de különösen a pedagógusi gyakorlatban, nagyon is szükség van arra, hogy felismerjük. Versegi Beáta-Mária, a Nyolc Boldogság Közösség tagja egyórás előadásában ezt bizonyította, hiszen a téma jó ismerője. Egyfelől jómaga is megtapasztalta a mai életmóddal oly gyakran párosuló kiégést, majd könyvet jelentetett meg róla (Lehetőségek a kiégésen innen és túl címmel), előadásokat tart immár nem csak Magyarország-szerte, és önzetlenül segít mindazoknak, akik tanácsért fordulnak hozzá. Könyve olyan, hogy bármikor felüthető, akár fejezetenként is olvasható. Újvidéki előadásában rámutatott a globalizálódó világ hordalékaira és hozadékaira is, melyeket gyakran nem tudunk sikeresen feldolgozni, magunkévá tenni, így óhatatlanul elveszítjük az egészséges egyensúlyt, ami viszont kellő odafigyeléssel, igyekezettel orvosolható. Talán épp ez volt a legfontosabb üzenete a pedagógus társadalom felé, hiszen rajtuk (is) áll, milyen nemzedékek kerülnek ki az iskolapadból.

A nap folyamán Zakar Péter Görgei Artúrról, Miklós Péter Csoóri Sándor világáról értekezett, majd a délutáni órákban Horváth Futó Hargita és Kurcz Ádám István könyvbemutatóval egybekötve Gion Nándor életéről és írói világáról tartott előadást, rendkívüli módon: dokumentumok tükrében. A nap azonban ezzel sem fejeződött be, Szilágyi Mária érdekfeszítően mutatta be a bánáti nemesek közül a Csekonicsokat. A nyári akadémia résztvevői megismerkedhettek a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társasággal, Pecze Rózsának és Korenchy Lászlónak köszönhetően.

A munka mindkét szekcióban egész héten tart, és nyitott minden érdeklődő előtt. A részletes program megtalálható a vmpe.org.rs honlapon.