2024. április 19., péntek

Ellenőrizzék a búzafelvásárlást!

Görögországban 0,20 eurót fizetnek az első osztályú és 16 eurócentet a másodosztályú búzáért

A mezőgazdasági minisztériumnak ellenőriznie kell a búzafelvásárlást. Az illetékeseknek ki kellene menniük a terepre a termelőkhöz és a felvásárlókhoz, hogy megakadályozzák a viszonteladók üzérkedését – hívta fel a figyelmet Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke.

Úgy tudja, hogy a viszonteladók kétféle árral dolgoznak. 10–12,5, olykor csupán 8-9 dinárt fizetnek az állítólag kicsírázott búzáért, a jó minőségűért pedig 17 dinárt (tavaly 18 volt az ára).

„A szakminisztériumnak ellenőriznie kell, hogy valóban olyan-e a termés minősége, ahogyan azt a viszonteladók állítják. Azt mondják, hogy a csírás búzát állati takarmánynak dolgozzák fel, de szerintem nem így van, hanem összekeverik a minőségi búzával és liszt lesz belőle. Így megkárosítják mind a termelőket, mind a végső felhasználókat. Tekintettel a gázolaj árára, amely 161 és 169 dinár között mozog, valamint arra, hogy a búza felvásárlási ára most 12,5 dinár, megállapíthatjuk, hogy 14 kiló búzát kell adni egy liter gázolajért – magyarázta Marković, majd összehasonlítást végzett:

„Görögországban az első osztályú búza kilóját 0,20 euróért veszik át, a másodosztályút pedig 0,16-ért. Nálunk pillanatnyilag az ár egy kicsit több mint 0,10 euró, tehát fele annyi, mint a görögöknél. Ezért arra kérem a mezőgazdasági minisztériumot, hogy cselekedjen, védje meg a szerbiai termelőket. Merthogy – mindent összevetve – az keres a termésen a legkevesebbet, aki egész évben ott kínlódik a szántóföldön és befektet, a legnagyobb hasznuk pedig a viszonteladóknak és a mindenféle közvetítőknek van” – mondta az Egységes Szerbia elnöke.