2024. április 20., szombat

Csődbe ment a čačaki Sloboda Aparati

A helyi Gazdasági Bíróságon lezajlott az első tárgyalás, amelyen megállapították a vállalattal szembeni követelés egy részét

A következő tárgyalást októberre tűzték ki. A bíróság nemrégiben hirdette ki a cég csődjét, és utasította a csődigazgatót, hogy kezdje meg a csődtömegnek, azaz a bukott adós egész vagyonának a pénzzé tételét, hogy kielégíthessék a hitelezőket.

A háztartási berendezések gyárában még 2005-ben leállt a termelés, majd csődöt hirdettek, mivel a 90 napos határidőben senki sem nyújtott be átszervezési tervet – emlékeztet a Glas Zapadne Srbije. A vállalat pridvoricai és ljubići objektumainak és felszereléseinek felszámolási értéke 313 millió dinár. Ugyanakkor a Sloboda Aparati kötelezettségei az első becslés szerint legkevesebb 1.452 milliárd dinárra rúgnak, de a valós összeget még csak azután állapítják meg.

Az Aparati legnagyobb hitelezője a Sloboda hadiipari cég, amelynek 636 millió dinárral tartozik. Utána az Adóigazgatóság következik (237 millió), majd a čačaki Elektrodistribucija (200), továbbá a volt munkások, akik nem kapták meg 14 havi fizetésüket (175 millió dinár). A Sloboda Aparati csődeljárása hivatalosan tavaly december 28-án kezdődött meg, azt megelőzően 1097 napon át zárolva volt számlája. A csődeljárás megindításakor a vállalatban mindössze két vezető beosztású személy volt munkaviszonyban, a többi mintegy 400 foglalkoztatottat már korábban átvette a Sloboda hadiipari vállalat.