2024. március 29., péntek

Džak-dva, velika pomoć

U programu Hleb Mađara već uveliko prikupljaju donacije žita

U organizaciji Vojvođanskih poljoprivrednih udruženja i ovog puta skupljaju donacije žita. Mnogo pomažu članovi organizacije u prikupljanju, jer su oni veza između gazdi u određenom naselju, organizuju i preuzimanje žita. Predsednik Poljoprivrednih Udruženja Vojvodine, Mikloš Nađ, nam je rekao: donacije nam se iz godine u godinu dupliraju, sve više njih oseća potrebu za davanjem, da pomognu.

-Gazde najčešće donesu džak-dva pšenice, retko više, ali nije stvar u količini već u nameri. Radnici u organizacijama obrazlože gazdama da će njihove donacije isključivo upotrebiti u dobrotvorne svrhe, da će se žito dostaviti takvim organizacijama koje se bave decom kojima je potrebna pomoć, zatim porodicama sa više dece, znači tamo gde je zaista potrebno. Kada se upoznaju sa detaljima programa gazde rado poklanjaju džak-dva pšenice. Ovo je osma godina kako prikupljamo žito, i do sada se svake godine skupilo više nego prethodne. Prvi put smo skupili 400 kg donacije, dok smo prošle godine skupili oko 12 tona. Tu količinu je doniralo 265 osoba iz 36 naselja. Prikupljenu pšenicu su samleli u Kontakt mlinu u Adi i dobili 6,5 tona brašna, koje je razdeljeno pomoću kamiona iz Bata Trans preduzeća. Brašno je dostavljeno zajednicama velikih porodica, đačkim kolegijumima, organizacijama koje pomažu deci sa zaostakom u razvoju, ukupno 17 organizacija je dobilo donaciju. Ko želi da donira žito u Senti, potrebno je da ga u utorak 17. jula donese u ulicu Doža Đerđa br.34 u Poljoprivredno Udruženje između 8 i 14 časova. Od doniranog brašna, iz svakog džaka izvadimo po malo i pomešamo sve zajedno, i od te mešavine napunimo jedan džak i pošaljemo u Mađarsku u Karpatske basene gde se vrši sakupljanje, i održava svečanost, i gde stižu donacije iz svih krajeva.

Ova svečanost se uvek održava na mestu gde se obnovi neki stari tradicionalni mlin. Zasad još ne znamo gde će se ove godine održati, ali je izvesno da će biti prva nedelja avgusta. Od prikupljenog brašna se u Karpatskim basenima 20. avgusta za nacionalni praznik priprema Hleb Mađara koji simbolizuje nacionalno zajedništvo. Mesto praznika hleba Svetog Stevana je Pečuj. Kvasac za Hleb Mađara  uvek donose prekogranični Mađari, unazad tri godine je to Vojvodina, so iz rudnika soli iz Parajda, a voda iz Karpatskih basena sa izvora Tise. Moto ovog praznika je ,,Osmeh dece vredi više od svih para“. Veoma je važno i to da u okviru programa, gazde uspešno motivišu i na saradnju i zajedništvo. Prošle godine je Vojvodina bila istaknuta regija, koja je tako dobila od Mađarske šest tona brašna i 850 kilograma hlebnog testa, što je dostavljeno Fondaciji Poverello, koja je donaciju podelila ostalim organizacijama. Završna svečanost je prošle godine održana u Mađarskoj, a ove godine će biti u Htvatskoj.

Ko je zainteresovan za doniranje, može dobiti informaciju od Brigite Žoldoš, rukvodioca kancelarije Poljoprivrednog Udruženja Vojvodine, radnim danima od 8-13 sati na telefon 024/817-008 ili 062/800-65-36.