2024. április 19., péntek

Ulmban járt a polgármester

A 11. Nemzetközi Duna Fesztivál keretében az ulmi városházán a hétvégén megtartották a Duna–Száva régió városainak a tanácskozását, amelyen többek között jelen volt Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is.

Vučević németországi tartózkodása során kétoldalú megbeszélést folytatott Günter Czischhel, Ulm polgármesterével, aki kifejtette: Újvidéknek különleges helyzete van a régióban, mivel a Közép-Duna térségének talán legfejlettebb és legkorszerűbb városa. Czisch hangsúlyozta: Újvidéktől mindig jó ötleteket vár az együttműködés fejlesztésére.

A Duna–Száva régió városainak a tanácskozásán az újvidéki polgármester elmondta, hogy jó ötlet a nyílt véleménycserén keresztüli ötletcsere a régió együttműködésének a fejlesztéséhez. Vučević hangsúlyozta, hogy a regionális együttműködés fejlesztéséhez kiváló lehetőségek állnak rendelkezésre, melyeket okosan kell kihasználnunk!

– Számunkra, akik benne vagyunk az európai integráció folyamatában, óriási jelentőséggel bír a regionális együttműködés, nagy jelentősége van annak, hogy hivatalaink interaktív kapcsolatban vannak, működik az információcsere, ami hozzásegít ahhoz, hogy különféle európai uniós alapok forrásait megpályázzuk, és közösen lépjünk fel. Hiszek abban, hogy továbbra is a regionális együttműködés zászlóvivői leszünk, folytatjuk kulturális örökségünk hirdetését, erősítjük a gazdasági és befektetési potenciálunkat, és ezáltal fellendítjük a Dunai régió együttműködését. A Duna és a Száva összeköt bennünket, de ez egyben nagy kihívást is jelent. Ki kell használnunk az itt rejlő lehetőségeket, és még szorosabbra kell fűznünk a kooperációt! Szakembereinknek, politikusainknak és a fiataljainknak, akik a régió fejlődésének a legfontosabb elemei, közös nevezőre kell találniuk – mondta Vučević.

A két polgármester ulmi találkozóján megállapodtak a két város adminisztrációja, az egyetemei és a média kétoldalú kooperatív partnerségének a folytatásáról, valamint a Duna–Száva régió együttműködésének fejlesztéséről. A kooperáció egyik jó példájaként bemutatták a DA-Space projektumot, amelynek lebonyolításában Újvidék is partner. Az említett projektum nyitott vállalataink, intézményeink és egyetemeink ötleteire és teszteli ezeket az ötleteket, hogy az újításoknak jó alapokat teremtsen a társadalmi fejlődés elősegítése érdekében.

A találkozón Miloš Vučević ajánlatot tett Ulm polgármesterének arra vonatkozóan, hogy a következő Nemzetközi Duna Fesztivál házigazdája Újvidék legyen.