2024. április 19., péntek

Múlt és jelen: a palimpszeszt szimbóluma

Alkalmi tárlattal zárult a Mesterműhely Bácskossuthfalván

Szabadtéri alkalmi tárlattal ért véget a bácskosuthfalvi Művelődési Ház udvarán a 9+1 Művésztelep Mesterműhelye. A nyaranta, július első hetében megszervezésre kerülő Mesterműhely olyan alkotótábor, melybe a kinevezett szelektor hívja meg a művészbarátait, illetve azokat, akiket az általa meghatározott témához megfelelőnek tart.

Fazekas Róbert, Forró Krisztián és Utcai Dávid a tárlatmegnyitón (Herceg Elizabetta felvétele)

Fazekas Róbert, Forró Krisztián és Utcai Dávid a tárlatmegnyitón (Herceg Elizabetta felvétele)

Ebben az évben Utcai Dávid, temerini származású, jelenleg Budapesten élő fiatal képzőművész volt a Mesterműhely szelektora, ajánlatára a téma a palimpszeszt fogalma volt. A palimpszeszt pergamen, amelyről az eredeti írást levakarták, hogy újra írhassanak rá; tehát rájavítást, átírást is jelent.

Az alkotói munka július 2-ától 7-éig tartott, és az elmúlt napokban készült alkotások bemutatásával, egy hangulatos tárlattal zárult szombaton.

Péter László, Lázár Tibor, Léphaft Pál, Csernik Attila, Soltis Miklós, Varga Valentin, ifj. Novák Mihály, Butterer Kis Márta, Mezei Erzsébet, Miroslav Jovančić, Nemes István, Kis Endre és Utcai Dávid alkotott több napon át Bácskossuthfalván, az ő munkáikat láthatta a helybeli művészetpártoló közönség. Az alkotótáborba ellátogatott Penovác Endre, Ágoston Lóránt és Zsáki István is.

A kiállítás kezdetén Forró Krisztián, a 9+1 Művésztelep vezetője emlékeztetett arra, hogy az idén 40 éves a művésztelep és, hogy immár a 16. Mesterműhely zárókiállításához érkeztünk. Mint mondta, szervezőként igyekeztek pihentető, de inspiráló környezet biztosítani a művészeknek.

A tábor házigazdája, Utcai Dávid a közönséghez szólva kimelte, hogy nagy megtiszteltetés volt számára a jubiláló 9+1 Művésztelepen a mesterműhely szelektori szerepe, majd a tematikát, a palimpszeszt fogalmát hozta közelebb a közönséghez. A sokak számára idegenül hangzó szó, az irodalomban használatos kifejezés: egy szöveg eltüntetése, leradírozása és egyben felülírása. Megelégedéssel nyugtázta, hogy színvonalas tárlat állt össze, a meghívott művészek kihívásként élték meg a témaválasztást. Butterer Kis Márta például régi családi dokumentumokat is felhasznált, melyeket aranyfestékkel nemesített, vagy Lázár Tibor, rá egyáltalán nem jellemzően, ezúttal tájképet festett.

A tárlatot Fazekas Róbert, a helyi közösség tanácsának alelnöke nyitotta meg, és felhívta a figyelmet arra, hogy kevés település dicsekedhet ilyen nagy múltú művészteleppel, mint Bácskossuthfalva. A nemzetközi művésztelepen ebben az évben minden esemény a jubileum jegyében zajlik.

A megnyitó végén nyilvánosságra hozták a művészek döntését, miszerint a következő évben a szelektor szerepét Butterer Kis Márta tölti majd be, aki nagy örömmel vállalta a megbízatást.

Az idén a Mesterműhely megszervezését Magyarország kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács, a tartomány, Topolya önkormányzata, Bácskossuthfalva helyi közössége, Dudás Lajos és más falubeli, valamint környékbeli magánvállalkozó támogatta.