2024. április 25., csütörtök

Még több férőhelyre van igény

Az elmúlt héten életbe lépett az új étkeztetési szabályzat, amely az iskoláskor előtti gyermekek étkeztetésére vonatkozó előírásokat foglalja magában. A Naša Radost iskoláskor előtti intézményben nincs szükség nagyobb mértékű átszervezésre, Veljko Vojnić műszaki igazgató lapunknak elmondta, hogy intézményükben az étlapon 10 százalék fehérje, 60 százalék szénhidrát és 10 százalék zsír van, ez az arány összhangban van az új szabályzattal. Naponta 12 000 adag ételt készítenek a konyhában 3500 gyermek részére. Az intézményben a közeljövőben több változásra is sor kerül, többek között felújítják a központi konyhát, befejezik az ötéves energetikai korszerűsítési munkálatokat, valamint új férőhelyeket biztosítanak a gyermekeknek.

Naponta 12 000 adag étel készül az intézmény konyhájában (Fotó: Gergely Árpád)

Naponta 12 000 adag étel készül az intézmény konyhájában (Fotó: Gergely Árpád)

– Az új étkeztetési szabályzatban foglaltak szerint a gyermekeknek heti két alkalommal kellene az étrendbe beiktatni a halat, ugyanakkor a gyermekek nagy többségükben nem eszik a halat, a halas ételek leggyakrabban érintetlenül maradnak. A gyermekek szokásait kell átformálnunk, hozzá kell szoktatni őket a hal ízéhez, ebben a szülőknek a segítségére is szükség lesz, odahaza is gyakrabban kellene készíteniük halat, hogy a gyermekek megszokják, mert fejlődésük szempontjából rendkívül fontos ez az élelmiszer. A tízórai mindig gyümölcs, ebédre főzeléket, minden szerdán levest és kalácsot készítünk a kicsinyeknek. Az egész napos napköziben a gyermekek délután kapnak uzsonnát is, ami leggyakrabban keksz, puding vagy gríz. Néhány szülő egészségügyi okokra hivatkozva kérelmezte gyermekeinek a speciális ételek bevezetését, erre sajnos nincs mód, ugyanis az allergiás és más külön étkezési követelmények szerint étkező gyermekeknek az ételek elkészítése és tárolása a legszigorúbb eljárások betartásával kell, hogy történjen – mondta az igazgató, majd hozzátette: – Belgiumban a szülők saját maguk készítik az óvodában elfogyasztásra kerülő ételt gyermekeiknek, de ez nálunk a szociális helyzet miatt lehetetlen. A szülők havonta 3 ezer dinárt fizetnek a gyermekek felügyeletéért, étkezéssel együtt.

Veljko Vojnić, a Naša Radost iskoláskor előtti intézmény műszaki igazgatója (Fotó: Gergely Árpád)

Veljko Vojnić, a Naša Radost iskoláskor előtti intézmény műszaki igazgatója (Fotó: Gergely Árpád)

Beszélgetőtársunk azt is elmondta, hogy azok a szülők, akik szeretnék kérelmezni az árcsökkentést, a város társadalmi tevékenységekkel megbízott osztályához fordulhatnak kérelmükkel. Ebben az esetben azonban a szülőnek kellene gondoskodnia a gyermek napi ételéről.

Az intézmény nagyobb beruházásai között szerepel a központi konyha felújítása, amelynek értéke 50 millió dinár, továbbá a tervek között szerepel még a gázfűtés bevezetése az objektumokba.

Az igazgatósági épület (Fotó: Gergely Árpád)

Az igazgatósági épület (Fotó: Gergely Árpád)

– Az idén befejezzük az energetikai korszerűsítésre vonatkozó munkálatokat, bevezetjük a gázfűtést a még fennmaradt objektumokba, kivételt képeznek a tavankúti és a bajmoki épületeink, ahol gázolajjal fűtünk, mert ezeken a településeken még nincs kiépítve a központi gázvezeték. A városnak köszönhetően elkészíthettük a Mandarin és a Sanda Marjanović objektumok hozzáépítésére vonatkozó tervdokumentációt, valamint a Mandarin óvoda tetőfelújítására vonatkozóan is már megkaptuk az építkezési engedélyt. A beruházás objektumonként 30–40 millió dinár. Ezekben az objektumokban 240 gyermekkel többet tudunk elhelyezni, és Tavankúton is sikerült 25 fővel bővíteni a férőhelyek számát, ezzel sikerült megoldani, hogy Tavankúton eleget tudtunk tenni a szülők kérésének a gyermekek elhelyezésére vonatkozóan. A kapacitások bővítése ellenére még mindig van igény új gyermekek elhelyezésére – tudtuk meg Veljko Vojnićtól.