2024. április 26., péntek

A CNC-szakokon kívül van még szabad hely

Az adai Műszaki Iskolában szeptemberben 109 elsős diák kezdi meg a tanulmányait

Az adai Műszaki Iskola hét szakon 180 helyet hirdetett meg az elsős tanulók számára a 2018/2019-es tanévre magyar és szerb nyelven elektrotechnika, gépészet és fémmegmunkálás, valamint építészet és földméréstan szakterületen.

Gilice Hilda (Csincsik Zsolt felvétele)

Gilice Hilda (Csincsik Zsolt felvétele)

Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy a hét szakon a 180-ból 109 hely lett betöltve, tehát vannak még szabad helyek. Az adai szakközépiskolában hétfőn és ma, kedden zajlik az elsős tanulók iratkozása, csütörtökön tartják a pótiratkozást.

– A gépészet és fémmegmunkálás szakterületen a magyar nyelvű gépésztechnikus – számítógépes szerkesztő szakra 13 tanuló jelentkezett, és 17 szabad hely maradt. A számítógépes vezérlés technikusa, vagyis a CNC-technikus, illetve a fémmegmunkálógép-kezelő szakon a 30-30 helyből mindegyiket betöltötték. Ezeken a magyar nyelvű szakokon nincs szabad hely. Az elektrotechnika szakterületen a számítógépek elektrotechnikusa szakon magyar nyelven a 30 helyből 22 lett betöltve, és 8 szabad hely maradt. A szerb nyelvű hálózatüzemeltető-rendszergazda szakon 30 helyre 6 tanuló iratkozott be, így ezen van még 24 szabad hely. A magyar nyelvű ács és kőműves szakra 4-4 diák jelentkezett, így ezeken a szakokon 22 szabad hely maradt – ismertette Gilice Hilda. – Az előző évekhez viszonyítva csökkent az elsős tanulók létszáma, mivel tavaly és tavalyelőtt 124 diák iratkozott be az iskolába, az idén viszont csupán 109. Viszont a helyzethez mérten, amelyből kihoztuk a legjobbat, elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel. Az elsősök körében az idén a számjegyvezérlésű szakok, vagyis a CNC-technikus és a fémmegmunkálógép-kezelő szak a legnépszerűbb. Az építészet szakterületet illetően nagyon örülök, hogy jelentkeztek diákok az ács és kőműves szakra, mivel ezekben a szakmákban nagy a munkaerőhiány.

Az adai középiskolában elégedettek az elsős diákok létszámával (Csincsik Zslot felvétele)

Az adai középiskolában elégedettek az elsős diákok létszámával (Csincsik Zslot felvétele)

Továbbá egész Szerbiában egyedül Belgrádban és az adai Műszaki Iskolában folyik ilyen szakképzés. Nagyon bízom benne, hogy az ács- és kőművesképzést megtarthatjuk, mivel ezek ösztöndíjazott szakok. Hiszen az adai Adafert, Akord és a zentai Joa építőipari cégek jóvoltából mind a nyolc elsős tanuló kap ösztöndíjat, ami fejenként havi 3000 dinárt jelent. A szabad helyeket illetően abban bízom, hogy, mint mindig, szeptemberben megindul a vándorlás, aminek eredményeként még jó néhány tanuló beiratkozik az iskolába – közölte az igazgató.