2024. április 20., szombat
SPORTMIX

Két magyar érem

BIRKÓZÁS, KADÉT-VB, HORVÁTORSZÁG

Két magyar érem, egy ezüst és egy bronz született a kadét birkózók vasárnap zárult világbajnokságán Zágrábban. Szél Anna fináléig jutott az 57 kilogrammosok között, ahol 10:0-ra kapott ki japán riválisától. A 80 kilós szabadfogásúaknál Korcsog Milánt az elődöntőben legyőzte orosz ellenfele, ám a bronzmérkőzésen 11:0-s sikert aratott kanadai vetélytársa felett.

Szerb színekben három versenyző indult kötöttfogásban: Aleksa Ilić (65 kg) a selejtezőkben egy szoros meccsen (4:4) legyőzte az amerikai Damont, de a nyolcaddöntőben gyorsan „elvérzett” az örmény Khachatryan ellen (0:8), a felsőhegyi Vuković Márió a nyolcaddöntőben szintén örménytől és szintén Khachatryantól kapott ki 8:0-ra, ugyancsak a 16 között búcsúzott Veljko Petraković (110 kg) is, ő 3:0-ra kapott ki a cseh Albinitól. Vuković egyébként a vigaszágon is esélyt kapott, de ott meg még súlyosabb vereséget (10:0) szenvedett a „dán” Biszoltanovtól.

Világbajnokok, kötöttfogás, 45 kg: Iliasz Iandarov (orosz). 48 kg: Abror Atabaev (üzbég). 51 kg: Lazizkon Üzbekov (üzbég). 55 kg: Amirhosszein Kounsari (iráni). 60 kg: Serhat Kirik (török). 65 kg: Muszlim Imadajev (orosz). 71 kg: Alexandrin Gutu (moldovai). 80 kg: Karen Khachatryan (örmény). 92 kg: Mohammad Noszrati (iráni). 110 kg: Muhammet Bakir (török).

Szabadfogás, 45 kg: Rahman Amouzadkalili (iráni). 48 kg: Alihasszan Amirli (azeri). 51 kg: Matthew Ramos (amerikai). 55 kg: Jamsidbek Marufov (üzbég). 60 kg: Hamza Alaca (török). 65 kg: Turan Bajramov (azeri). 71 kg: Bagrati Gagnidze (grúz). 80 kg: Dmitrij Elkanov (orosz). 92 kg: Ali Abdollahi (iráni). 110 kg: Amir Zare (iráni).

Lányok, 40 kg: Lucsana Bekbaulova (orosz). 43 kg: Emily Shilson (amerikai). 46 kg: Szakura Motoki (japán). 49 kg: Akari Fudzsinami (japán). 53 kg: Mako Ono (japán). 57 kg: Nonoka Ozaki (japán). 61 kg: Antonina Kulahina (ukrán). 65 kg: Honoka Nakai (japán). 69 kg: Macey Kilty (amerikai). 73 kg: Juka Kagami (japán).

KÉZILABDA, JUNIOR-VB, MAGYARORSZÁG

Pazar magyar győzelem

Csoportgyőztesként lett nyolcaddöntős a magyar válogatott a debreceni női junior kézilabda-világbajnokságon, miután vasárnap 35:27-re legyőzte a norvég csapatot. A magyarok múlt vasárnap a brazilok elleni 27:24-es sikerrel kezdtek, szerdán 33:20-ra legyőzték a portugálokat, míg az elefántcsontpartiak távolmaradása miatt a csütörtöki mérkőzésük elmaradt. Szombaton a montenegróiak 27:17-es legyőzésével dőlt el, hogy most az eddig szintén százszázalékos norvégokkal szemben a csoportelsőség a tét.

Golovin Vlagyimir szövetségi edző együttese ma 16.15-kor Szlovénia ellen lép pályára a Főnix csarnokban a legjobb 16 között.

A csoportok első négy-négy helyezettje jutott a nyolcaddöntőbe a jövő szombaton záruló vb-n.

U18-AS ATLÉTIKA-EB, MAGYARORSZÁG

Magyar arany a végén

Magyarország egy arany- és három ezüstéremmel, Szerbia pedig Nikola Mujanović magasugró révén egy bronzzal zárta a győri U18-as atlétikai Európa-bajnokságot. Takács Boglárka 100 és Apáti Bence 1500 méteren nyert ezüstje után Illovszky Dominik 10,70 másodperccel második lett 100 méteren, majd a végén Huller Dániel 400 gáton 50,63 másodperccel a francia Martin Fraysse-szal együtt nyert aranyat.

Tamperében 27 magyar és 6 szerbiai atléta részvételével ma kezdődik az U20-as vb. A fiatal magyar atlétáknak van esélyük 4-5 döntőre.

MARATONI KAJAK-KENU EB, HORVÁTORSZÁG

Négy magyar érem Metkovićból

Két arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a horvátországi Metkovićban rendezett maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján, a felnőtt páros versenyekben.

A viadal honlapja szerint a női kajak kettesek 26,2 kilométeres küzdelme kettős magyar sikert hozott, ugyanis Kiszli Vanda és Mihalik Sára duója nyert a szombaton egyesben diadalmaskodó Csay Renáta és társa, Bara Alexandra előtt. A férfiak hasonló számában (29,8 km) is magyar győztest avattak a Boros Adrián, Solti László párosnak köszönhetően, amely magabiztosan végzett az élen.

A férfi kenusoknál (26,2 km) Laczó Dániel és Nagy Gergely harmadikként ért be spanyol és lengyel riválisa mögött.

A magyarok a korosztályos versenyeket is beleszámítva 9 arany-, 5 ezüst- és 6 bronzéremmel zárták az Eb-t.

JUNIOR ÚSZÓ-EB, FINNORSZÁG

Az eddigi legerősebb magyar szereplés

Három arany- és egy bronzérmet nyertek a magyarok vasárnap Helsinkiben a junior úszó-Európa-bajnokság ötödik, utolsó versenynapján. A magyar szövetség tájékoztatása szerint Milák Kristóf 12 percen belül két aranyérmet szerzett, előbb 200 méter gyorson, majd 100 méter pillangón diadalmaskodott. Késely Ajna előbb 200 méter vegyesen lett bronzérmes, ezt követően pedig a 4×200-as gyorsváltóban Fábián Fanni, Barócsai Petra és Berecz Blanka társaként ünnepelhetett.

Így a magyar küldöttség 12 arany-, 2 ezüst- és 5 bronzéremmel zárta a kontinensviadalt, az elsőségeket tekintve ez volt az eddigi legerősebb Eb-szereplés.