2024. április 18., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS - TOUR DE FRANCE

Sárgában az olimpiai bajnok

A BMC csapata uralta a Cholet körüli terepet (Fotó: Beta/AP)

A BMC csapata uralta a Cholet körüli terepet (Fotó: Beta/AP)

Hamar eldőlt a Tour harmadik szakasza, a Cholet körüli 35,5 kilométeres, lankás terepű csapatidőfutam, amelytől sok összetettesélyes joggal tartott, és amelyet mások igencsak vártak. A rajtsorrendet a csapatverseny nap előtti állása határozta meg, az összetettben is érdekelt nagy kronós sorok közül a peches rajtot vevő Chris Froome-ék és Richie Porte-ék a legelsők között indultak (a Sky másodikként, a BMC ötödikként).

Ezért az az érdekes helyzet alakult ki, hogy a BMC célba érkezésére látni lehetett, milyen idő kell majd a sikerhez. Az elsőként beérkező Mitchelton–Scott magasra tette a lécet, ám ezt a Sky rögtön megfejelte 5 másodperccel, negyedóra múlva pedig – mint jó másfél órával később kiderült – a végső győztes is megérkezett, a hátralévő 17 alakulat közül egy sem tudta megjavítani Porte-ék idejét. A később indulók közül csak a Tom Dumoulin fémjelezte Sunweb, valamint a hatalmasat küzdő, az elején széteső, majd visszaszerveződő Quick-Step Floors tudott igazán közel kerülni a legjobbakhoz, a többiek mind fél perc feletti hátrányt szedtek össze – a legnagyobb kárt egyértelműen a Movistar könyvelhette el, Valverde, Landa és Quintana sora közel egy percet kapott.

A sárga trikót a riói olimpiai bajnok, BMC-s Greg van Avermaet húzta fel, s az élmezőny többi tagját is értelemszerűen a csapatidőfutamok legjobbjainak tagjai adják.

Ma a La Baule és Sarzeau közötti 195 kilométeres sík etap vár a mezőnyre.

Végeredmény, Tour de France, 3. szakasz (Cholet–Cholet, 35,5 km, csapatidőfutam): 1. BMC 38:46 perc, 2. Sky +4 mp, 3. Quick-Step Floors +7 mp, 4. Mitchelton–Scott +9 mp, 5. Sunweb +11 mp stb. Az összetett állása 3 szakasz után (még 18 van hátra): 1. Greg van Avermaet 9:08:55 óra, 2. Tejay van Garderen a. i., 3. Geraint Thomas +3 mp, 4. Philippe Gilbert +5 mp, 5. Bob Jungels +7 mp stb.