2024. március 28., csütörtök

Letartóztatási akció Koszovóban

Belgrád a párbeszéd felfüggesztésével fenyegetőzik

Amennyiben a koszovói rendőrség estig nem helyezi szabadlábra a Gnjilane helyi önkormányzat területén letartóztatott öt szerbet, a Belgrád–Pristina párbeszéd hosszabb ideig biztosan nem folytatódik, „fenyegette” meg a koszovói felet Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője. A tisztségviselő megerősítette, hogy Aleksandar Vučić köztársasági elnöknek ugyanez az álláspontja. A letartóztatásról Szerbia az Európai Unió illetékeseit is tájékoztatta, azok viszont egyelőre nem reagáltak, tette hozzá Đurić, majd megerősítette, hogy a koszovói rendőrség Radovan Stojkovićot, a Koszovói-moravai körzet vezetőjét, Jovan Denićet, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat helyi fiókintézetének az igazgatóját, Nenad Stojanovićot, a Szerbiai Katonaság koszovói illetékességű, ám Vranjeban szolgálatot teljesítő tagját, valamint a Đorđević fivéreket, Aleksandart és Predragot, a Belügyminisztérium aktuális és volt munkatársát tartóztatta le.

– A letartóztatási akció brutális volt, az albán szélsőségesek jól bevett gyakorlatának a szellemiségében. Az akció és annak kivitelezési módja szöges ellentétben áll azokkal az elvekkel, amelyek tiszteletben tartásában a felek nemrégiben megállapodtak Brüsszelben. Az albánok akkor megígérték, hogy tartózkodnak az egyoldalú akcióktól és tisztelettel lépnek fel a szerb nemzetiségű polgárokkal szemben. Az öt szerbet verbális konfliktus miatt tartóztatták le, vagyis azért, mert nyilvánosan felszólaltak a koszovói katonaság megalakítása ellen és éppen akkor, amikor Londonban a térség miniszterelnökei a békéről tárgyalnak – fogalmazott Đurić.

A koszovói rendőrség a délelőtti órákban az alkotmányos rend elleni szervezkedés és Koszovó biztonsága elleni bűncselekmény címén tartóztatta le a szóban forgó öt szerbet. Sajtóértesülések szerint Nenad Stojanović nyomást gyakorolt a környékbeli szerbekre, hogy hagyják el a Koszovói Biztonsági Erők Minisztériumát. Tanácsát az elmúlt egy hétben tízen fogadták meg Gnjilane környékén.