2024. április 20., szombat

Ana Brnabić szerb miniszterelnök Londonban

Ötödször találkoznak a nyugat-balkáni vezetők, ezúttal Londonban két napos csúcstalálkozó keretében

Nyugat-balkán vezetői és legmagasabb rangú tisztségviselői találkoznak Londonban a brit ministerelnök asszony, Teresa May vezetésével.

A csúcstalálkozó tegnap a balkáni országok külügyminisztereinek és belügyminisztereinek a találkozójával kezdődött, míg a miniszterelnökök ma ülnek tárgyalóasztalhoz, köztük Ana Brnabić szerb miniszterelnök is.

Regionális gazdasági együttműködés, biztonság és migránskrízis, a balkáni régió országainak közeledése az Európai Unióhoz, illetve azok gazdasági stabilitásának megerősítése, valamint az aktuális politikai történések lesznek a csúcstalálkozó fő témái,

Jelen lesz még Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellár, valamint több külpolitikával megbízott Európai Uniós tisztségviselő.

A csúcstalálkozó hivatalos befejezése után minden küldöttség vezetője fogadáson vesz részt, amelynek házigazdája Károly walesi herceg.

A Nyugat-balkáni vezetők először Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére Berlinben tanácskoztak 2014-ben. A következőre 2019-ben kerül sor Lengyelországban.