2024. április 25., csütörtök

Nagykorú a tanári továbbképzés

Tegnap immár a 18. Apáczai Nyári Akadémia kezdődött meg Újvidéken
A természettudományi továbbképzés részvevői

A természettudományi továbbképzés részvevői

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete immár 18. alkalommal szervezi meg az Apáczai Nyári Akadémiát Újvidéken. A pedagógusok nyári akkreditált továbbképzésén és szakmai találkozóján olyan előadások hangzanak el, illetve az előadók olyan érdekes kísérleteket mutatnak be, amelyeket a tanárok tanév közben, a mindennapi oktatómunkában eredményesen tudnak alkalmazni. 

A továbbképzés két hétig tart, e héten a természettudományi szekcióban, valamint a Történelem és magyarság elnevezésű szekcióban folyik a továbbképzés, a második héten pedig az osztályfőnökök továbbképzését és a Tapasztald, hogy továbbadhasd elnevezésű környezetnevelési programot tartják.
Tegnap a nyári akadémia nyitónapján Muhi Béla fő szervező, Szilágyi László református lelkész és Nagy Margit, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke köszöntötték a természettudományi szekció részvevőit. Bartucz Éva az adai Műszaki Iskola negyedéves tanulója zenei produkciót adott elő.
– Nagykorú lett az Apáczai Nyári Akadémia, hiszen 18. éve szervezzük meg. A természettudományi szekció előadásain 24 pedagógus vesz részt. A tanári továbbképzésnek a természettudományos műveltség fokozása a célja – mondta Muhi Béla.
Tegnap a természettudományi szekcióban előadást tartottak dr. Róka András, a budapesti Eötvös Sándor Tudományegyetem Fizikai Kémiai Tanszékének tanára, dr. Kováts-Németh Mária egyetemi magántanár, Foltán László tanár, olimpiai és világbajnok, dr. Szijártó István irodalomtörténész, aki a Százak Tanácsa első két évtizedéről és jövendő terveiről beszélt. A nap folyamán többek közt átadták a GENIUS tehetséggondozó konferencia díjait is. Genius Arany Mentor életműdíjat kapott Szórád Endre és Vass Ferenc. Genius Arany Mentor díjban részesültek: Balázs Piri Diana, Esztelecki Péter, Kőrösi Gábor, Mengyán Pletikosić Ildikó, Velisek Klára, Kormányos Róbert, Kőrösi Sóti Beáta, Vujičić Sava és Raffai Valéria. A Genius Arany Tehetségsegítő díjat pedig dr. Muhi B. Béla kapta.
Az Apáczai Nyári Akadémián résztvevő tanárokkal körkérdést is készítettünk, ezt a 12. oldalon közöljük.