2024. április 20., szombat

Több migráns és menekült érkezik Szerbiába

Az EU országaiba tartó emberek 26 százaléka kiskorú
A magyar rendőrök tegnap este már nem engedték át a vasúti zöldhatáron a migránsokat, hanem a nyáron megnyílt új (régi) határátkelőhöz irányították őket (Kozma Rita felvétele)

Illusztráció - archív felvétel (Kozma Rita felvétele)

A Save the Children szervezet kimutatása szerint januárhoz képest júniusban 2,5-szer több migráns és menekült érkezett Szerbiába. Januárban 498 személy érkezését vették nyilvántartásba, júniusban pedig 1 330 személyét. A szervezet idén év elejétől június végéig 4 398 új migránst és menekültet vett nyilvántartásba. Nekik a kétharmaduk április és június között érkezett az országba.

Az ezekben a hónapokban Szerbiába érkezettek 26 százaléka kiskorú. Ezeknek a gyerekeknek a fele egyedül utazik, mindennemű kíséret nélkül, derült ki.

A migránsok és menekültek java része Macedónia irányából lépett Szerbia területére, nyilatkozta Jelena Besedić, a Save the Children igazgatója a Beta hírügynökségnek, majd arról beszélt, hogy egyre több migráns és menekült kerüli el Szerbiát, ehelyett inkább Albánián, Montenegrón és Bosznia–Hercegovinán át próbálnak eljutni az EU-ba. Bosznia–Hercegovinán idén eddig 7 ezer migráns és menekült haladt át.

Besedić arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szerbiába érkező migránsok és menekültek valós száma ismeretlen, a szervezet csupán azokról értesül, akik segítségért fordulnak hozzá.