2024. április 18., csütörtök

Kinek adták ki a gádori szántókat?

Nem művelhetik az idén a gádori (gakovói) gazdák azokat az állami parcellákat, melyeket eddig béreltek. A falu határában levő állami szántóföldeket enyhén szólva problematikus cégeknek adták bérbe – írja a VOICE vajdasági kutató- és elemzőközpont.

Az új bérlők között van a Farma Gakovo szarvasmarhafarm, amelyen januárban marihuána-laboratóriumot talált a zombori rendőrség. A farmnak a jószágállomány alapján előbérleti jogot adtak több mint 390 hektár állami földre. A VOICE úgy tudja, hogy a bérbe vételkor ennyi szántóhoz nem is volt elég jószág a farmon, így azután más farmoktól kértek kölcsön borjakat, majd az ügylet lebonyolítása után visszavitték őket a kölcsönzőnek.

Gádoron és Zomborban nem kevesebb mint 573 hektárt vett bérbe az LTM Animal Trade néven bejegyzett ókéri (zmajevói) vállalat. Ennek többségi tulajdonosa Tomislav Višnjić, az a belgrádi ügyvéd, aki Hágában védte a koszovói háborús bűnökkel vádoltakat.

Az állami szántóföldek idei használati programjának adatai szerint Zombor területén a legtöbbet, 970 hektárt a Miodrag Vlaškalić tulajdonában levő, sziváci Vlaškalić DOO cégnek sikerült bérelnie, miközben a VOICE tudomása szerint ez nem is tartozik a gádori kataszteri községhez: Vlaškalić sertésfarmja Nemesmilitics és Zombor között van, azaz közelebb esik Csonoplyához és Sárihoz (Aleksa Šantićhoz), melyek területén pedig volt elegendő bérelhető parcella.

Egy szó mint száz, az előbérleti jog alapján való szétosztás után nem egészen 500 hektár rossz minőségű föld, legelő és nadrágszíjparcella maradt a kistermelőknek. A helybeli gazdák szerint a bizottság a párttisztségviselők, a helyi hatalmasságok befolyása alá került, azok akarata szerint döntött.

Zombor város mezőgazdasági illetékesei azt állítják, mindent törvényesen bonyolítottak le, s hogy a gádori meg a zombori földműveseknek is joguk volt licitálni.

Vladimir Katanić, a mezőgazdasági szakosztály vezetője közölte, a bizottságot a képviselő-testület nevezte ki, amely viszont „olyan álláspontra helyezkedett, hogy ugyanazoknak adja ki a földeket, akik korábban is használták”. Csakhogy a földek tavalyi felhasználási programja mást mutat: a Farma Gakovo és az LTM Animal Trade 2017-ben nem is bérelt gádori földeket, a Vlaškalić DOO pedig sokkal kevesebbet művelt, mint amennyihez most hozzájutott. E három cégen kívül 17 olyan állattenyésztő is bérelt az idén, aki tavaly nem vett bérbe földet Gádor határában.