2024. március 29., péntek

Könnyebb lesz a telefonszolgáltató-váltás

A mobil- és vezetékestelefon-operátorok a jövőben nem „büntethetik” a felhasználókat, amiért a hűségidő lejárta előtt szerződést bontanak – Ez érvényes a kábel- és az internetszolgáltatókra

A kereskedelmi minisztérium kötelező érvényű határozattal kényszeríti rá a szolgáltatókat üzletvitelük megváltoztatására. A szolgáltatóknak változtatniuk kell eddigi ügyvitelükön, és ez érvényes a kábel- és az internetszolgáltatókra is.

A tárca illetékeseinek megállapítása szerint az eddigi gyakorlat ellentétben állt a fogyasztóvédelmi törvény rendelkezéseivel, és a polgárok gyakran panaszt is emeltek emiatt. Azok a felhasználók, akik bármilyen okból a szerződésben szereplő határidő előtt felmondták az együttműködést, kénytelenek voltak a szerződésbontás után is törleszteni az összes hátramaradt részletet. Előfordult, hogy valaki csupán két hónappal a kétéves szerződés aláírása után úgy döntött, hogy szolgáltatót vált, ám a régi szolgáltatónál kénytelen volt még 22 hónapig fizetni a havi előfizetési díjat. A felhasználót tehát gyakorlatilag büntette a szolgáltató, amely szerződéssel próbálta magához láncolni a polgárt. Sokan e „bírság” miatt akkor sem akartak szolgáltatót váltani, ha elégedetlenek voltak a szolgáltatással.

„A felhasználónak lehetővé kell tenni, hogy bármikor szolgáltatót cseréljen, amikor szükségesnek tartja, és ezt nem szabad feltételekhez kötni. Az operátorok a szerződés aláírásakor rendszerint engedményt hagynak jóvá az internethasználatra, pl. 700 helyett csak 500 dinárt kell fizetni. Az lenne igazságos, ha pl. két hónap elteltével történő szerződésbontáskor csak a különbözetet fizettetnék meg a felhasználóval, hiszen az engedményt éppen a szerződés aláírásának köszönhetően kapta. Más a helyzet akkor, ha valaki mondjuk 20 hónap után szeretné felbontani a szerződést. Ebben az esetben jobb, ha a szolgáltatócserével vár még 4 hónapot, mint hogy visszamenőleg kifizesse az említett különbözetet – magyarázta Tamara Samardžić, a kereskedelmi minisztérium fogyasztóvédelmi szektorának munkatársa.