2024. április 18., csütörtök

Két információs panel a turistáknak

A külföldi turisták Szabadkán, a belföldiek Palicson szállnak meg inkább

Szabadka és Palics együttesen jelenleg összesen háromezer fekvőhelyet tud felkínálni a turistáknak a szállodák és a magánszállások kínálatával együtt. A városunkba érkező turistákat leginkább Szabadka építészete érdekli, a szecessziós stílusban készült épületek: a Városháza, a Zsinagóga és a Raichle-palota, ugyanakkor a kongresszusi turizmus iránt is megnőtt az érdeklődés.

A Raichle-palota (Fotó: Paszterkó Erika)

A Raichle-palota (Fotó: Paszterkó Erika)

A turistáknak két információs panel készült, az egyik a Városi Idegenforgalmi Szervezet szabadkai, a másik pedig a palicsi irodájában várja a turistákat. Az interaktív információs panel egy érintőképernyős tájékoztató, amely A szecesszió útjai Szabadka–Eszék IPA projekt által valósult meg. A tájékoztató paneleken magyar, szerb, angol, orosz, lengyel, spanyol és német nyelven tájékozódhatnak a turisták a turisztikai kínálatról napi 24 órán keresztül.

Az elmúlt évben 91 ezer turista látogatott városunkba, 148 ezer éjszakázást jegyeztek. Szabadkán és Palicson az idei év első négy hónapjában 34 ezer éjszakázást jegyeztek, tudtuk meg a Köztársasági Statisztikai Hivatal adataiból.

Neša Radulović, Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója lapunknak elmondta, hogy az elmúlt évhez képest Szabadkán 10, míg Palicson 3 százalékkal növekedett az éjszakák száma a szállásadó egységekben, hotelekben, motelekben és a magánszállásokon.

– Idén szeretnénk elérni a 150 ezer itt töltött éjszakát. A külföldi turisták igen nagy érdeklődést mutatnak Szabadka iránt, legtöbben Magyarországról, Németországból és Kínából érkeznek városunkba, az úgynevezett city break, azaz városlátogatással egybekötött pihenés céljából. A kongresszusi turizmus iránt is nagy az érdeklődés, az újdonság az előző évekhez képest, hogy rövidebb ideig tartanak a kongresszusok, szemináriumok, ugyanakkor évente több alkalommal is szerveznek kisebb csoportoknak különféle egy-két napos képzést. Ez nekünk sokkal jobban megfelel, ugyanis a kongresszusok résztvevői egy helyen szeretnek megszállni és étkezni is, és kisebb csoportok esetében ennek a kérésnek eleget tudunk tenni. Az üzletemberek szállodákban, míg a magánszemélyek, párok, családok gyakran választanak magánszállást. Szabadka és Palics együttesen jelenleg összesen háromezer fekvőhelyet tud felkínálni a turistáknak a szállodák és a magánszállások kínálatával együtt – mondta az igazgató.

Neša Radulović (Fotó: Paszterkó Erika)

Neša Radulović (Fotó: Paszterkó Erika)

Az igazgatótól megtudtuk, hogy a városunkba érkező turistákat többek között Szabadka építészete érdekli, a szecessziós stílusú épületek: a Városháza, a Zsinagóga és a Raichle-palota. Beszélgetőtársunk arról is tájékoztatott bennünket, hogy a város turisztikai szervezete nem rendelkezik idegenvezetővel, ugyanakkor a licenccel rendelkező idegenvezetők elérhetősége megtalálható a www.visitsubotica.rs/hu honlapon.

– A turisták közvetlenül az említett honlapról választják ki az idegenvezetőt és beszélik meg a vezetést, ugyanis nekünk a törvény értelmében nincs lehetőségünk idegenvezetéssel foglalkozni. Palicsra a turisták a tó, az ottani borászatok és a gasztronómiai élmények, a tanyák miatt érkeznek. Palicson is legkedveltebbek a turisták körében a szecessziós épületek, a Vigadó, a Női Strand épülete, a Víztorony. Megfigyelhető, és ez statisztikai adatokkal alátámasztható, hogy Szabadkán gyakrabban szállnak meg a magyar, a bolgár, a román, a szlovén, az osztrák, a német, a lengyel és az orosz külföldi turisták, Palicsra pedig többnyire Szerbia más városaiból érkeznek a vendégek – mondta Neša Radulović.

Már az idei Belgrádi Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon is bemutatták Szabadka–Palics egész évi turisztikai rendezvényeinek a műsorfüzetét, és más turisztikai jellegű információs reklámfüzetet.

– A turisták rendelkezésére áll Szabadka–Palics térképe, Palics és Szabadka idegenforgalmi füzete a szállások, éttermek, cukrászdák, kávézók kínálatával, a falusi turizmus kínálata, a Borkalauz a szabadkai és palicsi borászatok kínálatával, valamint a nyolc nyelven megjelent A szecesszió útjai reklámfüzet. Turistakalauz reklámfüzetek az idén először készültek a szerb, magyar, angol és német nyelv mellett kínai, orosz, héber, olasz, norvég és lengyel nyelven – mondta az igazgató. Hozzátette: – Az irodánk Szabadkán munkanapokon 8-tól 16 óráig, szombaton pedig 9-től 13 óráig, a palicsi kirendeltségünk a régi villamosmegállónál munkanapokon 7-től 15 óráig áll az érdeklődők rendelkezésére. Rajtam kívül mindössze 3 alkalmazottja van a város idegenforgalmi szervezetének, és a létszámstop miatt a közeljövőben nem számíthatunk új munkatársak alkalmazására, emiatt a hétvégi nyitva tartást sem tudjuk bevállalni. A legtömegesebb turisztikai látványosság többek között a május elseje, a palicsi filmfesztivál, az aratóünnepség, a szüreti napok, a város napja, a Winterfest. Nagyon jó kapcsolatot tartunk fenn a szerbiai, a vajdasági és más turisztikai szervezetekkel. Évente belföldön és külföldön 14 különféle idegenforgalmi vásáron és kiállításon mutatjuk be kínálatunkat. A kelebiai ménes a legismertebb a térségben. A turisták előzetesen tájékozódnak a városról és annak látványosságairól, gyakran konkrét tervvel érkeznek, hogy mit szeretnének megtekinteni. Ami a szállásárakat illeti, magánszállásokon, apartmanokban tíz euró ellenértéke a fő/éj az ár, míg a hotelekben ez az összeg 50–60 euró körül mozog – mondta Neša Radulović.